Home

Achtergrond 2 reacties

Politici erkennen verantwoordelijkheid in zaak-Verdaas

Het debat over het vertrek van Co Verdaas als staatssecretaris van Economische Zaken heeft weinig opgeleverd. PvdA-fractieleider Diederik Samsom sprak openlijk dat hij, en niemand anders dan hij, verantwoordelijk is voor de voordracht van Co Verdaas als staatssecretaris. “Daarvoor leg ik hier ook verantwoording af”, voegde Samsom er aan toe.

Verder dan deze uitspraken kwam het niet, want Samsom zegt geen fouten te hebben gemaakt in de procedure. De affaire met de dienstauto en de woonplaats van Verdaas was bij hem bekend, maar was in de Gelderse Staten als besproken en afgehandeld, waardoor dit niet tot problemen zou leiden. “Het vertrek van Verdaas is gebaseerd op nieuwe feiten. Namelijk dat hij declaraties heeft gedaan van ritten met zijn privé-auto vanuit Nijmegen naar Arnhem, terwijl hij feitelijk vanuit Zwolle naar Arnhem reed. Daarmee kan ook discussie ontstaan over de feitelijke woonplaats”, aldus Samsom.

Premier Mark Rutte zegt als formateur verantwoordelijk te zijn voor het aannemen van de bewindspersonen. “Daarbij is ook gesproken over de ritten met de dienstauto en de discussie in de Gelderse Provinciale Staten. De conclusie was dat deze discussie was afgerond”, zegt Rutte. Dit is opmerkelijk, omdat Verdaas zelf na zijn sollicitatiegesprek met Rutte verklaarde dat er niet over declaraties is gesproken. “Feitelijk heeft Verdaas hierin gelijk, omdat er over de ritten met de dienstauto is gesproken en dat ging niet over declaraties”, zegt Rutte in reactie op vragen van CDA en D66 of de premier Verdaas heeft aangesproken op deze uitspraken.

De kwestie met de onjuiste declaraties waren bij Rutte niet bekend. Zowel Samsom als Rutte zeggen dat Verdaas deze informatie niet heeft aangeleverd. “En wat ik niet weet, kan ik ook geen vragen over stellen”, zegt de premier. D66-leider Pechtold heeft hier ernstig twijfels over, omdat hij van Gelderland heeft gehoord dat het totale declaratie-dossier van Verdaas naar de formateur is gestuurd. Ook Groenlinks-fractievoorzitter Bram van Ojik heeft twijfels. Hij vindt dat er geen nieuwe feiten op tafel zijn gekomen, waarmee hij vraagtekens zet bij het moment waarop Verdaas aftreedt. Pechtold vreest dat de snelle sprint naar het bordes schadelijk is geweest voor de zorgvuldigheid van het formatieproces.
SP-leider Emile Roemer vindt het onkies dat Verdaas na zijn ‘gesjoemel en mogelijke fraude’ nog drie jaar wachtgeld opstrijkt. Diverse fracties vragen zich af of de situatie voorkomen had kunnen worden. Het feit dat er steeds vaker gevallen van onjuist handelen zijn door politici, bestuurders van onderwijs, zorginstellingen en woningcorporaties wijst volgens Roemer op een morele crisis.

De fracties van PvdA en VVD waren erg mild over de kwestie. Ze spraken vooral lovend over Verdaas als politicus en vinden het vooral pijnlijk en een persoonlijk drama. Alleen Geert Wilders (PVV) was zeer fel over het functioneren van Verdaas. Hij noemde hem een fraudeur en zijn fractie  gaat aangifte doen tegen de oud-gedeputeerde. Wilders noemde het een gotspe dat de andere fracties niet durfden te zeggen waar het volgens hem op staat: dat Verdaas een oplichter is.

CDA, D66 en Christenunie  willen vooral proberen in de toekomst fouten bij de selectie van bewindspersonen te voorkomen. “Hoe heeft het zo mis kunnen gaan?”, vraagt Buma zich af. “Het was toch volstrekt helder dat de kwestie in Gelderland nog niet afgesloten was?”  Samsom reageert hierop dat ook de Tweede Kamer niet met Kamervragen of een verzoek voor een debat is gekomen. Arie Slob, fractieleider van de Christen Unie, wil deze handschoen wel oppakken. Hij vindt dat de Tweede Kamer moet nadenken over een sterkere rol bij de benoeming van bewindspersonen. Slob kreeg steun van D66.

Laatste reacties

  • agratax2

    Weer een Haagse dag die niet besteed is aan Regeren, maar is verdaan aan debatteren over over het ontslag dat Verdaas heeft genomen. Naar mij idee zijn er belangrijker onderwerpen waar de dames en heren zich druk over moeten maken, de terug lopende economie of het zinloze geweld in de openbare ruimte.

  • schoenmakers1

    ze kunnen zich beter bezighouden met het ontslag van verdaas als met regeren, ze nemen toch alleen maar de foute beslissingen

Of registreer je om te kunnen reageren.