Home

Achtergrond

Koolzaadaanbod minder dan verwacht

De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs is de afgelopen maand met wat horten en stoten opgelopen naar maandag jl. 475 euro per ton, voor het eerst aflopende contract (februari 2013).

Dat is een fractie onder het gemiddelde dat sinds begin oktober geboekt is. De koolzaadprijs heeft zich bewogen in een range van 465 tot 485 euro, ruwweg meedeinend op de golven van vooral de sojamarkt. Op de effectieve markt staat koolzaad nu ongeveer 200 euro hoger genoteerd dan in 2009 (actuele groothandelsprijs Rotterdam is 450 euro per ton). Sinds de herfst van dat jaar is de tendens steeds opwaarts geweest. Het aanbod is dan ook gaandeweg gekrompen, bij een vaste markt. De wereldoogst 2012/’13 aan kool- en raapzaad wordt geraamd op 58,9 miljoen ton, de kleinste omvang van de laatste vier jaar, meldt de International Grains Council. In het komende jaar zal de handel vanwege het hoge prijspeil met een zesde terugvallen, verwacht IGC. De voorraden krimpen 23 procent. De koolzaadproductie in Canada is dit seizoen beneden verwachting, volgens Canada Statistics ruim 9 procent ofwel 1,3 miljoen ton minder dan in 2011/’12. De zeer vaste markt stimuleert volgens IGC uitbreiding van het areaal voor het komende oogstjaar in de EU, vooral Duitsland.

De Duitse akkerbouw heeft in dit oogstjaar  goed gescoord. Nedersaksen meldt een opbrengst van 3,85 ton per hectare, 13 procent meer dan in 2011. De telers profiteren nu van de opbrengst van koolzaadolie en de reststroom richting voederindustrie. Eiwitrijk voer voor de veehouderij is dit jaar duur, in het kielzog van de al genoemde soja.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.