Home

Achtergrond

Kerry Group best renderende aandeel 2012

De aandelen van bedrijven op de Boerderij Index zijn de afgelopen week nog wat gedaald, maar over het hele jaar wordt voor 20 van de 25 bedrijven toch een ruime plus genoteerd.

De best renderende beleggingen waren het Ierse Kerry Group (+42 procent), Associated British Foods (ABF, +41,8) en de tweede Keltische stijger op de index: Total Produce (40,6). Kerry is sterk in zuivel en boekte sterke financiële resultaten. Het succes van de Ierse aandelen lijkt opmerkelijk maar de kleine Ierse beurs komt van ver. Ierland was één van de landen die in de eurocrisis met miljarden overeind moest worden gehouden. Het zijn aandelen met een beperkt handelsvolume. Dat geldt deels ook voor miljardenconcern ABF, dat met dochter British Sugar profiteerde van een gestegen suikerprijs. Ruim de helft van ABF is in handen van Wittington.

Beleggers pakten een mooi rendement op bedrijven die profiteren van stijgende inkomens bij boeren. Monsanto won 34 procent aan waarde, evenveel als branchegenoot Syngenta. Monsanto staat nu met een waarde van 94 dollar per aandeel op het hoogste niveau sinds 2008 en 11 van de 17 gezaghebbende analisten die de producent van zaaigoed en bestrijdingsmiddelen volgen adviseren klanten het aandeel te kopen.
De waarde van Syngenta is op de beurs opgelopen tot bijna 40 miljard dollar en Syngenta verslaat de gemiddelde stijging van de Zwitserse beurs. Analisten geven vrijwel allemaal een koopadvies of het advies het aandeel vast te houden. Bedrijven die graan en soja verwerken scoorden in 2012 minder. Unilever en PepsiCo zagen de waarde van aandelen toenemen met respectievelijk 7,9 en 3,8 procent. Vleesconcerns zijn nog meer afhankelijk van grondstofprijzen. Tyson Foods en Smithfield kwamen respectievelijk 6,5 en 13,3 procent in de min.

Of registreer je om te kunnen reageren.