Home

Achtergrond

Geloof in renteverlaging ebt weg

Steeds minder analisten zien de Europese Centrale Bank (ECB) nog de beleidsrente verlagen van 0,75 naar 0,50 procent.

Een verlaging van de depositorente tot onder nul lijkt ook niet voor de hand te liggen, want dit is alleen nog in Denemarken geprobeerd. Daarmee lijkt ook het vertrouwen in een verder dalende rente voor bedrijven af te nemen. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden beweegt rond de 0,183 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen, bedraagt 0,318 procent.
ECB-bestuurslid Yves Mersch verklaarde deze week in de Duitse krant FAZ niet te begrijpen waar de speculatie over een renteverlaging vandaan komt. Andere methoden om de economie aan te wakkeren zouden nu al beter werken. Analisten voorzien in het derde kwartaal van 2013 een wat oplopend Euribor-rentetarief en voor eind 2013 een nog altijd extreem laag tarief van 0,40 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.