Home

Achtergrond

Euribor terug op 0,190 procent

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden beweegt na een korte daling richting 0,188 procent vorige week weer tussen de 0,190 en 0,191 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen, ligt bij een looptijd van zes maanden op 0,339 procent.

Veel ruimte voor een duidelijke daling lijkt er niet te zijn. De rente daalde sinds november 2011 hard om vervolgens rond het huidige niveau te stabiliseren. Volgens banken is het 'overschot' aan geld dat banken moeten stallen ondertussen wel in de rentes verwerkt. Het bedrag aan kapitaal dat banken liever stallen dan uitlenen wordt nu geschat op ruim 600 miljard euro. 
De Europese Centrale Bank heeft de beleidsrente nog niet heeft verlaagd van 0,75 naar 0,50 procent, waar eerder in 2012 volop gespeculeerd werd. Banken blijven voorzichtig met uitlenen: nog deze week verklaarde vicevoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm dat ABN Amro dit jaar mogelijk tot 1 miljard moet afschrijven op bedrijfsleningen.
Prognose: stabiele koers

Of registreer je om te kunnen reageren.