Home

Achtergrond

Energieprijzen blijven stabiel tot licht dalend

De olieprijs blijft deze week vrij stabiel. De koers beweegt binnen een bandbreedte van 107 en 109 dollar per vat. Dit komt doordat er weinig gebeurt in de economische wereld.

Op termijn kan de serie bezuinigingen van 600 miljard dollar die de Amerikaanse overheid heeft aangekondigd wel invloed hebben. Analisten verwachten dat de Amerikaanse economie terug zal vallen in een recessie als dit doorgaat.

Ondanks de kou is ook de gasprijs op de dagmarkt redelijk stabiel gebleven, omdat aanbod en vraag goed op elkaar afgestemd waren. Daardoor steeg op Endex de gasprijs weliswaar licht aan het begin van de week naar 28,3 cent per MWh. Dinsdag zakte de koers al weer 27,5 cent per Mwh. De langetermijncontracten voor 2013 en 2014 liggen lager, onder de 27 cent per MWh.

De elektraprijs piekte deze week op woensdag naar 74,7 euro per MWh. Het warmer wordende weer draagt eraan bij dat de koers weer daalt naar 60 euro per Mwh op vrijdag. De langetermijncontracten schommelen rond de 50 euro per MWh baseloadprijs.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.