Home

Achtergrond

Dromen van Duitsland

De euro is deze week gestegen tot het hoogste punt in acht maanden. De eenheidsmunt was donderdagochtend 1,33 dollar Amerikaanse waard en 0,82 Britse ponden.

De euro wordt ondersteund door Duits optimisme en uitblijvend perspectief op een begrotingsdeal van Republikeinen en Democraten in de VS.
Het Ifo-instituut meet maandelijks het zakelijke klimaat, gebaseerd op een peiling onder 7.000 managers. De index steeg van 101,4 punten in november naar 102,4 punten. Het is de tweede stijging voor de index op een rij nadat het sentiment in oktober daalde tot het laagste punt in tweeënhalf jaar. De daling werd in oktober geïnterpreteerd als bewijs dat ook het land van Fendt, BMW en Siemens niet onkwetsbaar is.
Duitsland neemt volgens CBS-cijfers ruim een kwart van de Nederlandse agrarische exporten voor zijn rekening. Duitsland blijft volgens ING Economisch Bureau  ook in 2013 beter presteren dan Nederland. De Duitse exporten gaan vaker naar verre bestemmingen als China en de VS en een groter deel van de exporten bestaat niet uit grondstoffen maar uit hoogwaardige technologische producten.
Duitsland bezuinigt ook minder en kent een stabiele huizenmarkt. De Nederlandse agribusiness is geen belangrijke toeleverancier voor Duitse bedrijven maar kan indirect wel profiteren van het Duitse succes. Het is volgens ABN Amro ook hoopgevend dat het Verenigd Koninkrijk volgend jaar weer een economische groei van 1,1 procent kan noteren. In de Eurozone blijft stilstand of krimp het devies.
Het feit dat de Eurozone als enige belangrijke economische regio, zelfs voor Japan wordt groei geraamd, blijft dippen, heeft één duidelijk voordeel: de euro blijft zwak en een zwakke euro ondersteunt de exporten. ING rekent op een koers van circa 1,27 dollar en 0,80 pond in 2013, terwijl ABN Amro rekent op een gemiddelde waarde van 1,15 dollar en 0,78 pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.