Home

Achtergrond 5 reacties

Blunder met Verdaas frustreert GLB-positie Nederland

Het is een kwestie van tijd, voorspelden volgers van de Gelderse politiek bij het aantreden van Co Verdaas. Een kwestie van tijd voordat het declaratiegedrag van de nieuwe staatssecretaris van landbouw ook in Den Haag tot problemen zou leiden. Zij krijgen gelijk. Donderdag bood de PvdA’er, na een maand en een dag, zijn ontslag aan. Met pijn in zijn hart.

Dat Verdaas juist nu opstapt, is opmerkelijk. Als gedeputeerde in Gelderland lag hij twee jaar geleden onder vuur toen bleek dat hij niet in Nijmegen woonde, maar in Zwolle. De PVV vond dat hij daarom niet kon aanblijven. Om de beweringen te staven, kwam de partij met een overzicht van zijn onkostenvergoedingen. Daaruit bleek dat hij ritten declareerde die hij niet maakte.

De kwestie liep echter met een sisser af en de gedeputeerde kon aanblijven. Sterker, hij genoot zo veel vertrouwen van zijn partij, dat hij vorige maand een flinke carrièresprong kon maken. De vraag is dan ook wat er in de tussenliggende periode is gebeurd. Waarom was de bonnetjesaffaire destijds geen bezwaar voor zijn benoeming en nu opeens reden voor zijn aftreden?

Een belangrijke rol hierin speelt een artikel in de Volkskrant van 24 november. Daarin wordt opnieuw duidelijk dat de declaraties van Verdaas niet altijd zuiver waren. Ook liet het Gelderse PVV-statenlid en –senator Marjolein Faber een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de kwestie; dat ligt sinds kort ter inzage bij Verdaas.

Het heeft er alle schijn van dat dit artikel en vooral het rapport de doorslag hebben gegeven. Hoewel geen van de betrokkenen er direct aan refereert, heeft PvdA-leider Diederik Samsom verklaard de afgelopen dagen veel met Verdaas te hebben gesproken. Ook is juridisch advies ingewonnen. Uiteindelijk, zo zei de aangeslagen staatssecretaris gisteren, is hij ‘tot de conclusie gekomen dat er discussie mogelijk is over mijn feitelijke woonplaats en de rechtmatigheid van de door mij ingediende declaraties’. Minder diplomatiek gezegd: Verdaas heeft gelogen.

Dat Samsom en premier Mark Rutte willens en wetens met Verdaas in zee zijn gegaan, is moeilijk iets anders dan een blunder te noemen; zij hadden dit moeten voorzien. Voor de landbouw is het aftreden van de staatssecretaris erg vervelend. Het was al niet handig dat in de eindfase van de onderhandelingen over het nieuwe EU-landbouwbeleid het kabinet viel. En nu, terwijl de laatste knopen moeten worden doorgehakt, stuurt Nederland wéér een nieuweling naar Brussel. Met forse bezuinigingen, korting op inkomenssteun en strikte vergroeningseisen op de agenda is dat bepaald geen geruststellende gedachte.

Laatste reacties

 • Albert Kuyerhuis

  Jammer voor Verdaas maar goed voor het land. De man van de partij met regels voor iedereen valt in eigen zwaard.

 • agri2

  Gelukkig hakken de Fransen de knopen door voor de landbouw in Brussel, dan wordt er gelukkig nog rekening gehouden met de boer, van NL politici moeten we het toch niet hebben.

 • frans64

  waneer het iemand is van de PVV die zoiets uitvreet dan is het land te klein maar nu het iemand van de PVDA is wordt zo een graaigedrag gewoon goedgekeurt door de massa gelukkig is hij opgezout die graaier

 • Mozes

  Verschillende PVV-leden hebben dingen bij de hakken gehad die vele malen erger zijn, maar nog nooit is er één opgezouten.

 • joannes

  En misschien is het wel onderdeel van het plan geweest, de ambtenaren staf op LNV zijn nu helemaal de weg kwijt ten aanzien van autoriteit en zeggenschap, maar het was de VVD, Rutte die aan de zelfstandigheid van dit ministerie van een succesvolle beroepstak/sector ging sleutelen in oct 2010. Nu na Henk Bleker die natuurlijk nog een behoorlijk agrarisch profiel inbracht had men belang bij verdere inperking van invloed, of.... meer zeggenschap van het overige deel van de maatschappij over de agrische vorm en regels. En daarbij, bleek Co Verdaas een behoorlijke smetvlek in de Gelderse PvdA politiek te worden als ik dat zo lees. Wat was er mooier om Co als staatsecretaris te benoemen om hem los te wekken uit die Gelderse politiek en hem vervolgens op zijn, nogmaals critisch bekeken, declaratie gedrag weg te saneren. Twee vliegen in één klap: Het LNV helemaal uit het lood geslagen met het schandaal en verlies aan tijd, nb tijdens die critische onderhandelingen in Brussel, en Co Verdaas op een zijspoor binnen de PvdA, nb door zijn eigen gedrag waar de oppositie ook nog zijn bijdrage aan kan leveren. Het resultaat is duidelijk: Met Sharon Dijksma verwacht men eenvoudig met WD en PvdD nieuw beleid te kunnen formeren om de agrarische wereld weer in de subjectieve locale Nederlandse gemeenschap te integreren. Politiek is soms net Judo!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.