Home

Achtergrond

Rentedaling vlakt af

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden ligt al dagen vrijwel stabiel op 0,19 procent.

De interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen, ligt bij een looptijd van 6 maanden ook vrij stabiel op 0,35 procent. Daarmee lijkt voorlopig een einde aan de vrijwel eindeloze dip die sinds november 2011 is ingezet. Het lijkt erop dat het kapitaal dat banken niet productief weg kunnen of willen zetten, volgens Reuters over de hele Eurozone 652 miljard euro, nu in de rentetarieven is verwerkt.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte de uitzonderlijk lage rente mogelijk door op te houden met het betalen van 0,25 procent rente op bankvermogen dat kort bij haar gestald wordt. Mogelijk gaat de ECB nog verder door net als de Deense centrale bank zelfs geld te vragen. De rente kan later nog wel dalen als de beleidsrente wordt verlaagd van 0,75 naar 0,50 procent.

 

Prognose: rente stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.