Home

Achtergrond

Recessie drukt op waarde euro

De Eurozone is voor de tweede keer in 4 jaar tijd in een recessie geraakt. De Nederlandse economie is het afgelopen kwartaal 1,1 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. De laatste groeimotor van Europa, Duitsland, noteert slechts een groei van 0,2 procent. Ten opzichte van een jaar eerder zijn de cijfers nog minder positief.

Voor de Nederlandse agribusiness is Duitsland de belangrijkste afzetmarkt. Inclusief wederuitvoer importeerde Duitsland vorig jaar voor ruim 13 miljard aan voeding en levende dieren uit Nederland. De Duitse terugloop hangt weer samen met minder bestellingen in Zuid-Europa, China en de VS, die voor Duitsland eigenlijk nog belangrijker zijn.
Het CBS stelt ook vast dat de toegevoegde waarde van de landbouw en visserij is teruggelopen. Het vierde kwartaal van 2011 werd gekenmerkt door 5,5 procent groei, vooral door een exporthausse. Na opnieuw groei in het eerste kwartaal van 2012 is voor Nederland eerst 1,5 en later 0,5 procent krimp vastgesteld. Daarmee blijft de agrarische sector sterk staan ten opzichte van sectoren als de bouw, autobranche of afzet van huishoudelijke artikelen.

De zwakte heeft één voordeel, aldus ING: de euro blijft zwak, in elk geval tegenover de dollar. De koers is in enkele weken gedaald van 1,30 naar 1,27 dollar. De euro bleef ongeveer evenveel Britse ponden waard.
Econoom Han de Jong van ABN Amro vindt het zorgwekkend dat de Amerikaanse economie weer de weg omhoog lijkt te vinden terwijl Europa en Japan kwakkelen. Normaliter duurt deze “divergentie” niet lang, maar nu wel. Overigens beschrijft De Jong de situatie in de komende weken nog als zeer onzeker en zenuwslopend. In de VS moet een begrotingsdebacle worden weggewerkt. Lukt dat niet, dan kan de dollar in een vrije val komen. Vooralsnog gaan bankiers daar niet van uit omdat alle politieke onenigheid ten spijt, ook de oppositie in de VS niet gebaat is bij een instortende Amerikaanse economie. Zonder deal gaan automatisch voor honderden miljarden dollars aan lastenverzwaringen in.

Of registreer je om te kunnen reageren.