Home

Achtergrond 1437 x bekeken

Profiel van ministers

Melanie Schultz van Haegen – Minister van Infrastructuur en Milieu

Melanie Schultz van Haegen (1970) blijft minister van Infrastructuur en Milieu voort. Eerder was ze van 2002 tot 2007 al staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Als minister werkte ze onder andere aan het trekkerrijbewijs en de crisis- en herstelwet, die wordt vervangen door de omgevingswet. Met deze wetgeving moeten vergunningen sneller verleend kunnen worden. Als staatssecretaris was ze in 2005 mede verantwoordelijk voor het Schelde-verdrag waarin ontpoldering van de Hedwigepolder werd afgesproken.

 

Edith Schippers – Minister van Volksgezondheid

Edith Schippers behoudt haar post als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Schippers heeft in de vorige kabinetsperiode zich op landbouwgebied vooral gebogen over het antibioticabeleid en Q-koorts. Op dit laatste vlak heeft Schippers het standpunt van haar voorganger stevig verdedigd. Ze vindt het – ook na aandringen van de Ombudsman- niet nodig dat de overheid excuses maakt naar Q-koortspatiënten. Wel stelde ze 10 miljoen euro beschikbaar voor chronische Q-koortspatiënten. In de strijd tegen antibioticaresistentie pleit Schippers voor een mondiale aanpak. Voor de veehouderij stelde ze samen met Bleker forse reductiedoelstellingen in.

 

Henk Kamp – Minister van Economische Zaken

Achterhoeker Henk Kamp is een zeer ervaren politicus. Hij was eerder minister van VROM, minister van Defensie en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Samen met Wouter Bos was hij informateur van het huidige kabinet. Kamp heeft geen directe link met landbouw. Als minister van SZW maakt hij het inzetten van Bulgaarse- en Roemeense werknemers in de tuinbouw vrijwel onmogelijk. Hij probeerde daarnaast de productschappen te behouden in een afgeslankte vorm. Bij het formatiedebat noemde Kamp de agrarische sector van onweersproken belang voor het land als geheel. “Dit is echt een economische hoofdzaak voor Nederland.”

 

Wilma Mansveld – staatssecretaris Infrastructuur en Milieu

Wilma Mansveld (1962) was sinds 2011 gedeputeerde voor milieu, klimaat, economische zaken en jeugdzorg in Groningen. Ze heeft diverse bestuurlijke nevenfucties op het gebied van energie en economie in Noord-Nederland, waaronder bestuurslid van de IPO-bestuursadviescommissie Regionale Economie en Energie.
Mansveld wordt gezien als een hardwerkende bestuurder met veel kennis van zaken en dossierkennis, met een typisch PvdA-geluid. De milieu-bewindspersoon werkte jaren als boekhouder voor autobedrijf Jaguar.

Foto

  • Edith Schippers
    Foto: ANP
  • Henk Kamp
    Foto: ANP
  • Wilma Mansveld
    Foto: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.