Home

Achtergrond

Premie voor aandeelhouders CNH Global

Aandelen van de Amerikaanse vleesconcerns Tyson Foods en Smithfield wonnen aan interesse nadat de graanprijs weer iets terugkeerde van een historische top.

Bovendien presenteerde Tyson Foods dankzij een spectaculaire ommezwaai van de kippenvleesdivisie een sterk verbeterde winst over het laatste kwartaal. Tot de scherpe stijgers behoort ook CNH Global, het bedrijf achter trekkermerken Case-IH, New Holland en Steyr. Het bedrijf is voor 88 procent eigendom van Fiat Industrial en laatstgenoemde is er veel aan gelegen ook de resterende aandelen over te nemen. De Italiaanse topman Sergio Marchionne verbeterde een eerder bod met 26 procent waarna de Amerikaanse leiding van CNH Global overstag ging.
Door de aandelen te verwerven krijgt Fiat Industrial de mogelijkheid de belangrijkste beursnotering van het bedrijf te verhuizen van Milaan naar New York. Een tweede beursnotering wordt voor Amsterdam voorbereid. Het aandeel steeg door de “premie” van de Italianen op weekbasis van 43 naar 47 dollar, het hoogste niveau sinds mei 2011.
Monsanto boekte een meer bescheiden winst op de beurs. De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen is in de VS niet langer onderwerp van justitioneel onderzoek naar machtsmisbruik bij de afzet van Roundup Ready technologie. Verschillende banken adviseren speculerende klanten het aandeel te kopen of ten minste vast te houden.
Een prijsdoel van 100 dollar wordt genoemd, waar het aandeel nu op 89 dollar staat, maar er zijn ook bureaus zoals Jefferies die zelfs hoger gaan. De waarde van het aandeel zou deels worden “gedrukt” door de malaise bij kunstmestbedrijven als Yara en PotashCorp die door lagere prijsverwachtingen het beeld op “agri-stocks” vertroebelen. 
Monsanto verhoogde eerder de verwachte jaarwinst per aandeel van 3,70 naar 4,18 tot 4,32 dollar per aandeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.