Home

Achtergrond

Olie- en gasprijs zwabbert

De olieprijs liep deze week aanvankelijk op. De algemene verwachting was dat de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama zou leiden tot een stijging van de olieprijs. Dat gebeurde ook aanvankelijk maar daalde echter weer flink.

Dinsdag steeg de olieprijs naar 111 dollar per vat, woensdag zal de prijs naar onder de 107 dollar per vat. Dit is het gevolg van de zwabberde beleid van de VS. De Amerikaanse begrotingspolitiek zou onzeker zijn omdat een enorm pakket aan bezuinigingsmaatregelen aangekondigd zijn per januari 2013. Tevens is de groeiraming van de Europese economie bijgesteld.

De gasprijs zwabbert mee met de oliekoers. De hoge gasprijs is licht dalende en zakte donderdag onder de 27 cent per kuub. De prijs van langetermijncontracten liggen nog iets hoger, namelijk op 27,3 cent per kuub.

De elektroprijs is, in tegenstelling tot de olie- en gasprijs, stabiel tot licht oplopend. Vanaf het begin van deze week tikt de elektroprijs op de dagmarkt de 55 euro per MWh aan en schommelt de rest van de week tussen de 54 en 55 euro per MWh.

Prognose: stabiel of dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.