Home

Achtergrond

Olie- en gasprijs stabiel, elektra stijgt

De olieprijs is ook afgelopen week redelijk stabiel gebleven. Vorige week vertoonde de koers een val na de bekendmaking over de Amerikaanse en Europese economie.

Echter de oliekoers herstelde zich al weer aan het einde van de week en noteerde voor het weekend 109 dollar per vat. De olieprijs bleef ook begin en medio deze week op dit niveau en schommelt vanaf maandag tussen de 108,8 en 109,6 dollar per vat. Donderdag zakte de olieprijs weer iets richting 108,6 dollar per vat.

De gasprijs volgt de olieprijs redelijk in zijn stabiele koers. De dagmarkt toonde de hele week een gasprijs van rond de 27 cent per kuub. Dit blijkt uit de cijfers van Endex. Dit is echter nog vrij hoog. Zeker in vergelijking met de lange termijncontracten. De contractprijs voor 2013 noteerde op de TTF-markt 26,7 cent per kuub, contractprijs 2014 is 27,2 cent per kuub.

De elektraprijs beweegt echter wel meer dan de gas- en oliekoersen. Begin van de week noteerde de elektraprijs volgens APX 53,5 euro per MWh. De koers liep echter gedurende de week op naar 57 euro per MWh op donderdag. Dit heeft te maken met teruglopende aanbod van elektriciteit waardoor de prijs stijgt.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.