Home

Achtergrond 682 x bekeken

Lichte druk op ruwvoerprijs

In de prijzen van ruwvoeders en vochtrijke bijproducten voor de melkveehouderij zit nog weinig beweging. Na een relatief kleine bijstelling naar beneden van de bierbostelprijzen stokte de machine.

Niettemin is de verhouding tot de voederwaardeprijs niet zo aantrekkelijk. Dit is niet uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar, in november 2011 was de verhouding met de voederwaardeprijs zelfs ongunstiger. In harde euro’s uitgedrukt staat de huidige bierbostelprijs daarentegen veel hoger genoteerd. Het kenmerkt de huidige situatie aan het voederfront, met een gemiddeld hoog prijspeil.

Ruwvoer is minder gevraagd dan enkele maanden geleden, normaal voor de periode net na de oogst. Over de hele linie is de ruwvoerpositie van de melkveehouderij aanzienlijk sterker dan vorig jaar. Weidehooi haalt daardoor veel lagere prijzen. Ook tarwestro is goedkoper ten opzichte van najaar 2011, maar staat toch nog vrij hoog genoteerd. Er staat druk op de prijs, maar voor geïmporteerd stro wegen de verhoogde logistieke kosten (dure brandstof) mee. Het is daarnaast lastig om in het buitenland aan de gewenste kwaliteit te komen. Zo is stro uit het Verenigd Koninkrijk niet geweldig en wordt ook in Frankrijk veel volume aangeboden voor wat lagere prijzen, maar van matige kwaliteit. In Nederland staan de telersprijzen van Emmeloord en Goes voor grote balen tarwestro stabiel tot licht dalend.

Prognose: prijs hooguit stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.