Home

Achtergrond

Kunstmestmarkt nog steeds afwachtend

De kunstmestmarkt is relatief stabiel. Boeren wachten nog steeds overwegend af bij de aankoop van KAS of kali-producten. Prijzen voor granulaire ureum zijn echter onverwachts gestegen.

In maart lagen prijzen voor KAS circa 10 procent hoger dan een jaar eerder. Boeren stelden de aankoop uit waardoor voor de zomer leveringsproblemen dreigden omdat vrijwel iedereen tegelijk zou gaan bestellen. De catastrofe bleef uit, deels omdat het seizoen wat later begon en deels omdat boeren uitweken naar alternatieve producten. Het heeft agrariërs gesterkt in hun overtuiging dat wachten werkt.
De kali-markt verliest aantoonbaar vaart. Crédit Suisse verlaagde eerder de prijsverwachtingen voor stikstofhoudende kunstmest en fosfaat en heeft nu in navolging van bedrijven als PotashCorp en K+S de prijsverwachting voor kali voor 2012 met 7 procent verlaagd. De 'prijsdiscipline' van de kali-exporterende kartels Canpotex (Noord-Amerika) en BPC (voormalige Sovjetstaten) is volgens de zakenbank gebroken en nieuwe productiefaciliteiten komen in gebruik.
Het lijkt een paradox: de voertarweprijs tikt records aan maar kunstmestprijzen blijven achter. Deels is dit het gevolg van goedkope Chinese exporten. De volumes zijn niet veel hoger, maar de Chinese staat verlaagde exportbelasting, vermoedelijk omdat door groeivertraging minder meststoffen voor de eigen industrie nodig is. De Chinese exporten werkten als een enorme depressie op internationale prijzen.
“De markt voor stikstofhoudende kunstmest is nog steeds afwachtend”, aldus Maarten van Daalen van het Noorse Yara, wereldwijd marktleider. “Maar in Noordwest-Europa is wel een opmerkelijke opleving zichtbaar van de granulaire ureummarkt.” De prijs voor granulaire ureum uit Egypte is in de laatste week circa 14 dollar gestegen tot 415 dollar per ton franco geleverd aan de haven. Het lijkt een indicatie dat zo intensief ureum is aangekocht dat boeren misschien beginnen een achterstand in te lopen, aldus Van Daalen.
“Wellicht is het vertrouwen in nog verder dalende prijzen voorbij.” In Duitsland en Frankrijk hebben boeren nog veel minder ureum gekocht dan gebruikelijk. Vrijwel heel Europa heeft volgens een achterstand bij de aankoop van KAS. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is ook een duidelijke achterstand bij de aankoop van ammoniumnitraat.
“Het blijft koffiedik kijken maar het zou me niet verbazen dat een vaste ureummarkt ook bijvoorbeeld de KAS-markt ten minste deels in het gareel trekt.” Ronald van Hal van groothandel Triferto ziet niet direct beweging. De groothandelsprijs voor producten als KAS en NPK liggen al weken stabiel bij respectievelijk 275 en 400 euro per ton bij de meest gebruikelijke leveringsvoorwaarden.

Of registreer je om te kunnen reageren.