Home

Achtergrond

Euro wint aan waarde, kan verder stijgen

De euro is tegenover de Amerikaanse dollar licht in waarde gestegen, van 1,27 naar 1,28 dollar.

Daarmee tikt de “eenheidsmunt” de hoogste dollarwaarde in twee weken aan, wat goed nieuws is voor bedrijven die bijvoorbeeld veevoergrondstoffen importeren van de wereldmarkt. Tegenover de meest relevante andere munteenheden, inclusief het Britse pond, is de koers in vergelijking met vorige week vrijwel ongewijzigd.

De koers van de Nieuw-Zeelandse dollar, voor de exporten van zuivelconcern Fonterra cruciaal, levert net als de Australische dollar enig terrein in. De koersen van deze munten volgen de dalende prijzen van agrarische grondstoffen waaraan hun economische lot goeddeels is verbonden enigszins. Voor de Nederlandse exportpositie in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of de VS kan deze ontwikkeling lastig zijn, al lijkt ze nog niet structureel.

De koers van de euro hangt in sterke mate af van de onderhandelingen met Griekenland over een te vullen begrotingsgat van 15 miljard euro. Onderhandelingen over een nieuw EU-budget is een andere belangrijke factor. De eerste discussie lijkt ondanks felle onderhandelingen tot een voor Griekenland positief einde te worden gebracht maar het besluit over een nieuwe EU-begroting kan een proces voor lange adem worden.

ABN Amro acht een herstel van de euro tot een waarde van 1,30 dollar goed mogelijk wanneer beleggers meer vertrouwen krijgen in de wereldeconomie. Dan verliest namelijk de visie op de VS en daarmee de dollar als “veilige haven” aan betekenis. De Zwitserse franc en Japanse yen zouden ook wat terrein inleveren tegenover de euro.

Voor de export van de Nederlandse agribusiness zou dit in eerste instantie niet goed zijn, maar bankiers wijzen op het lange termijnbelang van een stabiele, niet al te harde munt. Gezien de euro in 2000 nog minder dan de dollar waard was en daarna een top van ruim 1,40 dollar aantikte, en de exportcijfers in eerste instantie behoorlijk op peil bleven. Een belangrijker probleem voor exporteurs lijkt dan ook de betalingszekerheid. Volgens kredietverzekeraar Atradius neemt het aantal wanbetalingen toe.

Prognose: euro stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.