Home

Achtergrond

Euro onder druk door Duitse zwakte

De waarde van de euro is gedaald tot het laagste niveau sinds twee maanden. De euro noteert een waarde van $1,27 waar enkele geleden nog $1,30 werd genoteerd. Voor de export is deze ontwikkeling gunstig, maar bedrijven die internationaal grondstoffen inkopen, zoals graan of soja, zijn juist gebaat bij een harde euro.

Tegenover het Britse pond houdt de euro beter stand. De euro staat onder druk omdat de Eurozone ronduit zwak staat. De werkloosheid is volgens Eurostat in september opgelopen tot 12 procent van de beroepsbevolking.

Voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi verklaarde deze week dat Duitsland steeds minder onkwetsbaar oogt. Duitse exporten, motor van de Duitse economie, lagen in augustus 2,5 procent lager dan een jaar eerder. Toch houdt de ECB wat betreft de beleidsrente zijn kruit droog, net als overigens de Bank of England.
ING houdt vast aan een verdere verzwakking van de euro tot het derde kwartaal van 2013. Daarbij wordt gerekend op een scenario waarbij de ECB de beleidsrente nog voor het einde van het jaar verlaagt van 0,75 naar 0,50 procent en de economieën van opkomende landen niet volledig vaart verliezen.
De dollar staat vooralsnog sterker dan de euro omdat het herstel in de Verenigde Staten beter op gang komt. Ook opkomende economieën die hun groeicijfers zagen terugvallen, lijken voorzichtig de weg omhoog te vinden.
maar de regering-Obama stevent wel af op een begrotings-afgrond. Als de vers herkozen Democratische president geen deal kan sluiten met de Republikeinen worden automatisch lastenverhogingen met een waarde van circa 650 miljard dollar ingezet, gevolg van een wet uit 2011. Hiermee is een recessie voor de VS en daarmee Europa, onafwendbaar.
Voor de waarde van de dollar is een dergelijke recessie funest en het is dan ook in het belang van de exportgedreven agribusiness dat een catastrofe kan worden afgewend.

Of registreer je om te kunnen reageren.