Home

Achtergrond 367 x bekeken

Euro herstelt maar weinig zicht op nog hogere koers

De euro is deze week gestegen tot de hoogste waarde sinds eind oktober.

De waarde beweegt rond de 1,29 Amerikaanse dollar en 0,80 Britse ponden. De koers tegenover de dollar is meer beweeglijk dan de koers tegenover het pond. Britse macro-economisch nieuws springt bij geldspeculanten nu eenmaal minder in het oog dan nieuws over de Eurozone of de VS.

Het sentiment van de euro herstelde na een dip die vooral het gevolg was van de politieke impasse over de toekomst van de Eurozone en bijvoorbeeld de mate waarin de Europese Centrale Bank (ECB) het recht krijgt banken in de gehele Eurozone te controleren. De afwaardering van de kredietstatus van Frankrijk door kredietbeoordelaar Moody’s werd door de markt genegeerd, mogelijk mede door een charmeoffensief van de Fransen in de media.

Het opverende ondernemerssentiment in Duitsland, gemeten in de Ifo-index, verbeterde onverwachts, wat een extra steun in de rug van de euro betekent. Het Duitse ondernemersvertrouwen is ook voor de Nederlandse agribusiness belangrijk. Circa een kwart van de Nederlandse agrarische exporten gaat naar Duitsland.

Het opwaartse potentieel van de waarde van de euro is volgens ABN Amro waarschijnlijk beperkt. De Amsterdamse bank handhaaft de eindejaarsprognose van 1,30 dollar. Wanneer binnenkomende cijfers uit de VS drastisch verbeteren, kan volgens de marktvorsers een in eerste instantie tegenstrijdig effect optreden.

Er is een soort kantelpunt bereikt. Waar je eerder een opvering van de dollarwaarde zou verwachten, durven investeerders bij stevig herstel in de VS juist ook meer elders te investeren. De VS wordt nog steeds gezien als de kritische factor in de wereldeconomie.

De gedachte dat de waarde van de euro al op het einde van het jaar naar 1,30 dollar kan, wordt niet gedeeld door ING, die uitgaat van een gemiddelde koers van 1,18 dollar in het eerste kwartaal. Ook voor de pondkoers voorziet ING een daling van de waarde, tot 0,76 pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.