Home

Achtergrond 5 reacties

Erfenis van Bleker

De positieve nalatenschap van oud-staatssecretaris Henk Bleker zit ietwat bij mest, maar vooral bij natuur.

Kortgeleden werd me gevraagd wat Henk Bleker eigenlijk betekend heeft voor de Nederlandse landbouw. Laat ik vooropstellen dat ik Henk wel mag, dus ik ben een beetje bevooroordeeld. Toch schoot me niet meteen iets te binnen. Het feit dat boeren erg blij van hem werden – net als een paar jaar geleden van Cees Veerman – is goed voor de moraal, maar of dat nu echt iets oplevert is onduidelijk.
Inhoudelijk heeft Bleker voortgang geboekt in het mestdossier, maar het is nog lang niet af. Het verplicht stellen van mestverwerking is mooi, maar als er geen verwerkingsinstallaties zijn schiet het niet op. Simpelweg verbranden van mest, zoals in Moerdijk, is geen duurzame oplossing en dus geen oplossing. Het produceren van ‘kunst-kunstmest’ uit mest zet nog geen zoden aan de dijk. Er zijn allerlei lastige regels, hoewel er draagvlak voor aanpassing is. Het zijn Europese regels en het veranderen daarvan kost altijd veel tijd. Op de achtergrond ligt de kunstmestindustrie ook nog dwars. Het derde probleem is dat er te weinig verwerkingsinstallaties zijn. Bouwvergunningen worden traag of niet verleend. Niet raar, want er is veel weerstand van burgers omdat verwerkingsinstallaties overlast geven. Bleker en anderen kunnen wel oproepen dat gemeenten die vergunningen snel moeten afgeven, of zelfs dat de wet veranderd moet worden, maar zo werkt het niet. Het probleem zit niet in de vergunning, maar in weerstand ter plaatse. En weerstand poets je niet weg met een wet. Kortom, Bleker heeft in het mestdossier vooruitgang geboekt, maar nog niet echt iets opgelost.
Ook heeft de voormalig staatssecretaris wat gedaan op het gebied van megastallen. Hij zette voorstellen voor enigszins rekbare bovengrenzen op papier – nog geen wet. Ik ben ervan overtuigd dat de discussie nog lang niet ten einde is. Allerlei landbouwwetenschappers kunnen wel zeggen dat er blijvend behoefte is aan grootschalige dierhouderij om de wereld te voeden, maar veel maatschappelijk draagvlak is daar in Nederland niet voor. Ik heb al eens eerder uitgelegd dat er meer overwegingen zijn dan enkel het wereldvoedselvraagstuk. Als halve geograaf weet ik dat de plek er ook toe doet, en in ons land zien heel wat mensen er weinig plek voor. Kortom, geen doorbraak te noteren.
Toch heeft Bleker volgens mij op één punt wel voor een doorbraak gezorgd, namelijk over het denken over natuur. Door zijn onbehouwen opstelling heeft hij duidelijk gemaakt dat natuur een keuze is, geen verplichting. Veel van wat Bleker geblokkeerd heeft zal wel weer op gang komen, maar het denken over natuur is er wel door beïnvloed. Dat kan langdurige gevolgen hebben, gevolgen die positief zijn voor de landbouw.

Laatste reacties

 • geen boer

  we gaan hem nog missen; de grootste misser in het huidige kabinet is de totale afwezigheid van een landbouwrepresentatie van betekenis. Onvoorstelbaar gezien de importantie en vooruitstrevendheid van de verschillende sectoren, zéker in deze tijd van economische tegenwind op de meeste economische activiteiten. Landbouw kan nu eenmaal niet als een 'gewone' economische activiteit gezien worden, maar zo denken ze er in Den Haag wel over. Wanneer ze er überhaupt al over nadenken. De eerste berichten over de nieuwe staatssecretaris zijn niet bemoedigend, meneertje schijnt nogal parmantig te zijn.
  Jammer, alleen de SGP komt nog ronduit en onomwonden voor de landbouw op.

 • stunt

  blij dat we van die gladjanus af zijn!!!!

 • boeraf

  Graag een heel kabinet zoals Bleker.

 • theorikyreintjes1

  Wil je in de praktijk goed kunnen werken, moet je de regels daar na aan passen!
  Regels die niet werken moet je er uit gooien,dan kun je in de praktijk vooruit! Het moet altijd economisch en sosiaal haalbaar zijn! De discussie gaat meestal over de regels, hoe kan ik het moeilijk maken als het makkelijk kan! Welk niveau zijn ze in de tweede kamer bezig? Uren praten over niets, laat ze zich goed bezig houden over belangrijke zaken!!!! Helaas is Henk Bleker weg !!!

 • janmoed

  hij heeft wel geleerd om te luisteren maar het nooit onder de knie gekregen.
  hij wil het vroeger graag terug , om samen met die die ook nooit luisteren,
  dus ga ga ma HENK NA HET VERLEDEN EN MAAK ER DAN WAT BETERS VAN

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.