Home

Achtergrond

Agribusiness profiteert van hoge graanprijs

De stemming op de beurs is deze week gematigd positief te noemen. De fiscale klip waar de VS op kan lopen, blijft de waarde van aandelen drukken maar een schuldendeal met Griekenland leidt tot wat meer optimisme.

In de agribusiness is de invloed van een opverende graanprijs vaak groot, maar deze was blijkbaar al in de prijs van verwerkende bedrijven als Unilever en General Mills verwerkt: de beurskoers bewoog zelfs omhoog. De verwachting dat landbouwprijzen weer toenemen sturen wel de aandelenkoersen van toeleveranciers van boeren omhoog. John Deere won 1,76 procent op weekbasis en collega-trekkerbouwer Agco (bekend van Fendt, Massey Ferguson en Valtra) 3,4 procent. Bij CNH Global werd winst gepakt: de eigenaar van Case-IH, New Holland en Steyr won eerder veel terrein nadat Fiat Industrial een overnamebod met 26 procent verhoogde. 
Syngenta zag de koers oplopen tot 370 Zwitserse francs, het hoogste niveau sinds ten minste vier jaar. De grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen ter wereld komt van een koers van 275 francs bij aanvang van dit jaar en een koers van 263 frans exact twaalf maanden geleden. Net als Bayer CropScience en BASF zet het bedrijf toenemend in op de lucratieve ontwikkeling van zaaigoed en biologische bestrijding.
Het lot van de in Amerika aan de beurs genoteerde concurrent Monsanto is meer vergelijkbaar met een achtbaan. Het aandeel komt van een hoogtepunt van bijna 120 dollar in 2008, maakte een diepe val tot 47 dollar in oktober 2010, om vervolgens met horten en stoten voorzichtig de weg omhoog te vinden naar een ruime 90 dollar. De koers van Monsanto is minder stabiel omdat ze qua chemicaliën helemaal leunt op glyfosaat. Het patent hierop verviel.
Investeerders zijn blijkbaar weinig onder de indruk van wetenschappelijk onderzoek waaruit zou blijken dat de genetisch gemodificeerde mais die het bedrijf uit Missouri niet helemaal werkt. De insecten raken in een serie Amerikaanse staten resistent tegen de natuurlijke afweer die de planten aanmaken, waardoor toch pesticiden nodig zijn. Veel banken hanteren een koopadvies.

Of registreer je om te kunnen reageren.