Home

Achtergrond

ADM loopt blauwtje en ziet aandeel dalen

Beurskoersen gaan van Amsterdam tot New York gebukt onder tegenvallende groeicijfers en onzekerheid over een begrotingsdeal in de VS. Voor vleesbedrijven als Smithfield Foods, JBS en Tyson Foods spelen oplopende voerprijzen op. HPA noteert voor voertarwe deze week een recordprijs van 278 euro per ton, franco geleverd. De meeste pijn werd echter juist geleden door een graanhandelsbedrijf: Archer Daniels Midland (ADM).

Het concern uit Illinois was even een lieveling op de beurs. Het aandeel steeg van 27 naar ruim 29 dollar nadat ADM bekendmaakte het Australische GrainCorp te willen overnemen. GrainCorp zou ADM een positie op de Chinese markt bieden. Het aanbod van ADM van 11,75 Australische dollar per aandeel is door GrainCorp verworpen als “duidelijke onderwaardering”. GrainCorp gaat nog een stap verder door andere partijen te vragen deel te nemen aan de biedingsstrijd. Daarmee loopt de prijs snel op. Het aandeel ADM tendeert nu richting 24 dollar, het laagste niveau sinds mei 2010. Daardoor komt ADM volgens Amerikaanse media wel in de belangstelling van Berkshire Hathaway, het investeringsbedrijf van Warren Buffett. En dan als goedkoop alternatief voor obligaties.

Het aandeel van kunstmestproducent Yara staat ook fors in de min al wordt hier slechts het laagste niveau aangetikt sinds afgelopen zomer. Het aandeel staat wankel sinds een fraudeschandaal en tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel wordt nu de put in gepraat door tegenvallende kali-verkopen aan India en China, die leidden tot verlagingen van verwachtingen door K+S en PotashCorp.
De markt voor stikstofkunstmest waarop Yara opereert staat in principe los van kali maar de groei van de kali-markt werd juist hoger ingeschat dan de stikstof-markt. Banken zien Yara nog wel als investering voor de wat langere termijn. Als gewasprijzen hoog zijn nemen investeringen in productiemiddelen immers toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.