Home

Achtergrond

Waarde euro omlaag door Spaanse zorgen

De Dollar Index, die de waarde van de dollar meet tegenover belangrijke andere munten, is gestegen tot het hoogste niveau sinds een maand.

De oorzaak van de sterkere dollar ligt zoals gebruikelijk in Europese zwakte. De euro is nu 1,28 dollar waard, waarmee de munt nog wel altijd een stuk hoger noteert dan in augustus, toen de munt tussen 1,22 en 1,26 dollar beweegt.

Kredietbeoordelaar Moody’s leidde halverwege september nog beschietingen op de dollar in door te wijzen op een mogelijke verlaging van de kredietstatus van de VS. In de VS is de staatsschuld eerst onder president Bush en later Obama explosief gegroeid. Van doortastendheid is door een patstelling in het Congres tussen de Democraten en Republikeinen geen sprake. Het landbouwbudget voor de komende vijf jaar is bijvoorbeeld nog altijd niet goedgekeurd, omdat de Republikeinen het schrappen van bijna 24 miljard dollar aan subsidies niet voldoende vinden.

Nu heeft echter concurrent Standard & Poor’s een bom gelegd onder de euro door het kredietoordeel over Spanje te verlagen. De vijfde grootste economie van de Europese Unie staat nu nog één tree boven het oordeel “junk” (afval). Moody’s schrijft aan investeerders Spanje in het oog te houden voor een verlaging tot een niveau waarbij het land nog nauwelijks investeringswaardig wordt bevonden.

Het goede nieuws is dat zwakte van de euro de Nederlandse en Duitse exporten kunnen ondersteunen, maar voor de langere termijn is een stabiele koers en een koopkrachtig Zuid-Europa belangrijker.

De rente op Spaanse staatsschuld is met 6 procent nog wel verwijderd van het oude record binnen de Eurozone, 7,75 procent, maar gevreesd wordt dat beleggers Spaans schuldpapier alleen nog voor hogere percentages willen kopen. Het economisch bureau van ABN Amro vreest dat de economie bij een oplaaiende eurocrisis weer terugvalt in een recessie. De detailhandelsverkopen dalen in de Eurozone en blijkens gegevens van marktonderzoeksbureau GfK Panel Services is de promotiedruk ook bij voeding aanhoudend hoog, wat uiteindelijk agrarische marges kan raken.

Prognose: euro daalt in waarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.