Home

Achtergrond laatste update:30 okt 2012

Varkensprijzen dalen met 2 cent

De varkensprijzen in Nederland (Vion) en Duitsland dalen deze week met 2 cent naar €1,83 per kilo. Het aanbod van vleesvarkens is voldoende voor de vraag naar varkensvlees.

Dat is zeker in Duitsland het geval. Katholieke mensen vieren aanstaande donderdag een feestdag (Allerheiligen). Dan zijn diverse slachterijen in katholieke streken gesloten. Het aanbod van vleesvarkens bij deze vleesverwerkers is voor één slachtdag al snel toereikend. Door de prijsdaling leveren vleesvarkenshouders hun slachtrijpe dieren in heel Europa versneld af. Zij houden ze met de hoge voerkosten niet te lang vast.

Varkensvlees levert deze week minstens 3 cent per kilo op. Varkenshammen noteren 5 cent per kilo lager. De opbrengst van nekken en hazen daalt met 7 tot 10 cent. Voor buiken ontvangen de slachterijen 2 cent en voor trimmings 3 cent minder.

In België zakken de varkensprijzen deze week gemiddeld met bijna 5 cent. Volgens de Belgische vereniging van varkenshouders Veva is dat onacceptabel. Vorige week daalde de Belgische varkensprijs met ruim 6 cent. "In de afgelopen 2 weken verlaagden Belgische slachterijen hun prijzen zo'n 4 cent per kilo meer dan hun Duitse concurrenten. Daarmee maken zij hun uitspraken niet waar, dat zij de Duitsers kunnen volgen met hun varkensprijzen", stelt Veva-voorzitter Marianne Vandenberghe.

Prognose: de prijs blijft gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.