Home

Achtergrond

Spanje krijgt lucht, euro in de lift

De waarde van de euro is opgelopen tot 1,31 Amerikaanse dollar. Daarmee heeft de 'eenheidsmunt' fors aan waarde gewonnen sinds de zomer, toen de prijs lang schommelde tussen 1,22 en 1,24 dollar.

Ook tegenover de Britse munt is de waarde toegenomen tot nu 0,81 pond. Opvallend is dat het pond zonder goede verklaring wel in waarde is gestegen tegenover de dollar. Analisten verschillen van mening over de richting van de munt.
De Zwitserse bank Crédit Suisse acht de kans reëel dat de euro doorbreekt naar een waarde van 1,34 dollar, het hoogste niveau sinds februari. Hiermee zou de import van graan en soja van buiten de eurozone goedkoper worden, maar de exportpositie verslechteren. ABN Amro schrijft dat 1,30 dollar wel als een weerstandsniveau geldt: als de koers er bovenuit piekt, volgt meestal snel een daling. Tegelijk is de koers de laatste paar maanden ook nooit lang onder de 1,28 dollar gekomen.
Vorige week daalde de waarde van de euro nog toen kredietbeoordelaar Standard & Poor’s het kredietoordeel verlaagde tot één tree boven de 'rommelstatus'. Dat betekent dat Spanje nog net wordt gezien als investeringsoptie.  De euro wint omdat concurrent Moody’s Spanje in haar update ook nog investeringswaardig acht. De grote vraag is wel of de Europese top leidt tot concrete stappen die de eurocrisis kunnen bezweren en hoe het steunprogramma voor Spanje eruit zal zien. Het ziet er wel naar uit dat Griekenland, waar FrieslandCampina en Heineken sterk aanwezig zijn, meer tijd krijgt aan bezuinigingsvoorwaarden te voldoen.
De ernst wordt nog eens geïllustreerd door berekeningen die de Bertelsmann Stichting heeft laten uitvoeren. Duitsland is verreweg de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse agribusiness. Als Spanje uit de Eurozone treedt zal de groeivermindering in Duitsland tot 2020 volgens deze berekeningen oplopen tot 850 miljard euro. Als de eurocrisis ertoe leidt dat ook Italië de Eurozone zou moeten verlaten: Duitsland moet dan 1,7 biljoen saneren en er wordt in totaal 455 miljard euro aan vorderingen afgeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.