Home

Achtergrond

Rentedaling vlakt af

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is na een opmerkelijke eendaagse opleving uiteindelijk toch weer dalende.

Hoeveel dieper de interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen, kan zakken is onduidelijk. Het huidige tarief is met 0,218 procent historisch laag en ook lager dan de rente in de VS, Japan (beide 0,3 procent) en het Verenigd Koninkrijk (0,6 procent). Terwijl in deze landen de beleidsrente nog lager staat dan het niveau van 0,75 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert.

Europese banken kunnen goedkoop lenen, maar zetten in verhouding weinig geld weg in de vorm van leningen. Volgens gegevens van de ECB hebben banken in de Eurozone gezamenlijk 760 miljard euro 'overtollig' kapitaal. De ECB zou dan ook kunnen overwegen om banken een strafrente te berekenen wanneer ze geld in Frankfurt stallen. Momenteel staat de depositorente van de ECB op 0 procent, maar nog altijd wordt geld bij de ECB gestald omdat het vertrouwen in banken en economisch herstel nog laag is.

Prognose: rentedaling vlakt af.

Of registreer je om te kunnen reageren.