Home

Achtergrond laatste update:31 okt 2012

Onorthodoxe PvdA-er Verdaas beoogd staatssecretaris

Een enthousiaste politicus die open staat voor ideeën en bereid is om samen tot oplossingen te komen. Maar ook: een popiejopie, onorthodox en wars van conventies. Zo wordt Co Verdaas, de beoogde staatssecretaris van landbouw getypeerd door bronnen uit zijn omgeving.

Verdaas (46) is geboren in Breda en studeerde planologie in Nijmegen. Hij promoveerde in beleidswetenschappen. In 2003 werd de PvdA-er lid van de Tweede Kamer. Hij hield zich onder andere bezig met ruimtelijk beleid. Bij de verkiezingen in 2006 werd Verdaas niet herkozen, waarna hij in 2007 gedeputeerde werd in Gelderland. Daar houdt hij zich bezig met ruimtelijke ordening, wonen, water en buitenlandse betrekkingen.

Dirk-Siert Schoonman, voorzitter van LTO Noord Gelderland, typeert Verdaas als een enthousiaste gedeputeerde die open staat voor ideeën van buitenaf. “We kunnen prima met hem samenwerken. Hij weet wat de belangen zijn van de agrarische sector en weet dat de ontwikkelingen gepaard gaan met schaalvergroting. Hij wil daarbij wel meedenken aan oplossingen.” Collega uit de Tweede Kamer, Janneke Snijder (VVD) spreekt van een rustige realistische man, met eigen ideeën en idealen. “Hij geeft niet typisch het PvdA-geluid. Hij is bereid om samen tot een oplossing te komen”, kijkt Snijder terug. Verdaas wordt aan de rechterzijde van de PvdA gepositioneerd. In Gelderland wordt de gedeputeerde gekscherend wel eens de derde VVD-gedeputeerde genoemd.

SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven van Gelderland spreekt van een aimabel en joviaal persoon.“Hij is zeker geen man van driedelig grijs. Hij heeft passie voor ruimtelijke ordening en is kundig op dat gebied. Of hij affiniteit met boerenleven en natuur heeft, weet ik niet; daar heb ik in elk geval nooit aanwijzingen voor gehad.” Wouter van Eck (Groenlinks):“Hij spreekt heldere taal, kiest niet voor meel in de mond.” Anderen typeren Verdaas juist als bluffer, die voor de vuist weg spreekt en wel ziet hoe ver hij daarmee komt.

Verdaas kwam vorig jaar twee keer in opspraak. In september 2011 overleefde GS een motie van afkeuring van SP, PVV en Groenlinks. Gedeputeerde Verdaas zou niet zorgvuldig genoeg hebben omgesprongen met gemeenschapsgeld, door grond te kopen voor 3,6 miljoen euro, terwijl het perceel kort daarvoor nog 300.000 euro waard was. November 2011 kreeg Verdaas een motie van wantrouwen van de PVV, omdat hij op basis van declaraties in Zwolle zou wonen en niet in Nijmegen, zoals gemeld. Voor de motie was geen steun van andere fracties.

Verdaas staat niet alleen op het politieke podium. Hij is ook zanger en gitarist in de Sixties- Rock’n roll-band John-Boy & the Waltons, waarmee hij ook internationaal optreedt. Komende week worden de nieuwe leden van het kabinet Rutte-Asscher officieel bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.