Home

Achtergrond

Olieprijs daalt, gasprijs blijft hoog

De olieprijs is dalende. Vorige week donderdag noteerde olie 112 dollar per vat. Maandag zakte de prijs onder de 110 dollar, woensdag naar 107.

Inmiddels loopt de koers op en ligt een dollar hoger. Donderdag werd bekend dat de Britse economie uit de recessie is. De vraag naar olie neemt daardoor weer toe, waardoor de prijs stijgt.

De gasprijs blijft hoog omdat er minder aanbod is. De Noorse gasproducenten kampen met uitval van de productieplatforms. Ook wordt er minder LNG aangevoerd naar West-Europa. APX noteerde een dagkoers donderdag van 27,5 cent per kuub. Ook de contractprijzen voor 2013 en 2014 blijven hangen op dat niveau. De verwachting is dat de gasprijs voorlopig niet zal dalen vanwege zorgen over het beperkte aanbod van gas en de aangekondigde koude periode.

De elektraprijs reageert eveneens op de aangekondigde kou en loopt op. In Frankrijk en Duitsland wordt nog veel op elektra gestookt. Het aanbod windenergie is beperkt door het gebrek aan wind. APX noteerde donderdag een dagprijs van 57,39 euro per MWh.

Prognose: prijs gelijk tot stijgend.

Of registreer je om te kunnen reageren.