Home

Achtergrond

Machtsstrijd stuwt Case New Holland omhoog

De Europese schuldenstorm is even geluwd waardoor beurskoersen weer in de lift zitten.

Nieuwe oogstramingen door het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, wijzen zoals verwacht op een forse productie en voorraaddaling voor mais en tarwe. Rabobank wijst ook op krapte op de markt voor oliezaden. De cijfers ondersteunen het relatief hoge prijspeil van graan en soja en daarmee neemt de verwachting dat boeren flink blijven investeren wel bestaan. Deze ontwikkeling is goed zichtbaar bij de machinebouwers.
Agco, het moederbedrijf van Fendt, Valtra en Massey Ferguson staat met een koers van 49 dollar op het hoogste niveau sinds mei, net als Case New Holland (CNH Global). John Deere staat met een koers vlakbij 85 dollar zelfs op het hoogste niveau sinds 14 februari. Voor de toekomstige koersontwikkeling lijkt de positie in Brazilië essentieel. Hier wordt immers het eerst met areaaluitbreidingen gereageerd op hoge prijzen.
John Deere won in 2011 4 procentpunt marktaandeel in het Zuid-Amerikaanse land. Het areaal soja groeit alvast met circa 12 procent. De onderneming uit Illinois verwacht dat het totale landbouwareaal in Brazilië de komende tien jaar 20 miljoen hectare zal uitbreiden, waar het laatste decennium een groei van 13 miljoen hectare is genoteerd.
CNH Global maakte de laatste weken een comeback ten opzichte van de concurrentie. De oorzaak ligt deels in de interne machtsstrijd bij het Italiaanse moederconcern Fiat. Fiat Industrial bezit 88 procent van de aandelen CNH Global en topman Sergio Marchionne wil het overige deel kopen voor 1,1 miljard dollar. Hiermee zou het bedrijf de mogelijkheid krijgen om de belangrijkste beursnotering van CNH Global te verhuizen van Milaan naar New York.
De directie van CNH Global heeft unaniem tegen het plan gestemd. In eerste instantie wekte dit de verwachting dat een nieuw, hoger, bod naar aandeelhouders gestuurd wordt. De Italiaanse bank Mediobanca beoordeelt het afketsen echter als negatief nieuws. “De deal is in gevaar", schrijft analist Massimo Vecchio, en als er een deal komt zullen de voorwaarden voor de aandeelhouders wellicht minder zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.