Home

Achtergrond

‘Euribor blijft nog lang laag’

Het Euribor-rentetarief voor drie maanden is gezakt naar bijna 0,20 procent. Bij een looptijd van zes maanden staat de interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, op 0,40 procent.

Analist Martin van Vliet van ING verwacht dat de rente nog tot en met 2014 laag blijft. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente die het banken berekent volgens Van Vliet in deze periode onder de 1 procent terwijl de komende 12 maanden nog veel cash in het systeem wordt gepompt.
Het Euribor-rentetarief loopt in de visie van ING wel voorzichtig op naar 0,4 procent, maar dat is nog een fractie van de renteniveaus die voor de crisis begon in 2008 golden. Er is nimmer een zo voordelige periode geweest voor houders van variabele bedrijfsleningen, al rekenen banken wel opslagen bovenop de Euribor.
Volgens financieel dienstverlener Reuters kent de eurozone een overschot van 691 miljard euro in het systeem. Met 'overschot' bedoelt men geld dat vaak bij de ECB wordt gestald tegen 0 procent rente. Het Deense model van rente rekenen voor het stallen van geld wordt mogelijk overwogen om het geld in de economie te krijgen.

Prognose: rente stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.