Home

Achtergrond 1 reactie

Energieprijzen lopen weer op

De olieprijs is deze week opnieuw gestegen van 108 dollar per vat ruwe olie medio vorige week, tot ruim 114 dollar per vat op donderdag.

Als reden geven marktanalisten opnieuw de oplopende spanning in het Midden-Oosten en economische crisis in Europa. Spaanse banken blijven onder druk staan en dat maakt handelaren zenuwachtig. Nife Adviesbureau verwacht echter dat de komende week de rek van de olieprijs naar beneden zichtbaar moet gaan worden.

Ook de gasprijs loopt weer op. Op de dagmarkt kostte een kuub gas tussen de 25,3 en 25,5 cent. Voor de langeretermijncontracten schommelt de prijs op de APX en Endex tussen 25 en 27 cent per kuub. De contactprijs voor 2013 was donderdag 26,2 cent per kuub. Voor 2014 kostte een kuub gas 26,8 cent.

De elektraprijs steeg deze week even eens. Opmerking is dat de prijzen op de dagmarkt nauwelijks verschillen van de langetermijncontractprijzen. Voor 2013 kost elektra in de piekuren 65 euro per MWh en daluren 44 euro. De dagmarkt verschilt nauwelijks van deze koers.

Eén reactie

  • gjcamps

    Een historisch moment! Altijd was diesel in Duitsland duurder dan in Nederland, minimaal 10 cent. Vandaag zag ik in Venlo 1,45 Euro voor een liter en net over de grens 1,44. Dit kan niet alleen aan die 2% btw verhoging liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.