Home

Achtergrond 2 reacties

Dankzij zwakke euro hoog handelsoverschot

De euro is deze week licht in waarde gedaald van 1,31 naar 1,29 Amerikaanse dollar en van 0,81 naar 0,80 Britse pond.

De euro noteert ten opzichte van een mandje van munten van de twintig belangrijkste handelspartners ongeveer 8,5 procent lager dan de piek van mei vorig jaar. De euro kan ook bijna niet nog zwakker staan want de Amerikaanse Federal Reserve heeft vele miljarden in de economie gepompt met een waardedaling voor de dollar tot gevolg.
Brazilië wordt hierdoor meer geraakt dan Europa. Het land exporteert vooral landbouwproducten en dreigt met een 'wisselkoersoorlog', waarbij mogelijk importbeperkende maatregelen voor Amerikaanse exportproducten volgen. Maar de Braziliaanse economie groeit nog, terwijl volgens ABN Amro in de Eurozone 'systeemrisico’s' wel zijn verminderd, maar niet verdwenen.
Met systeemrisico’s wordt bedoeld dat de Eurozone toch als geheel in een recessie kan geraken wanneer Italië of Spanje wanbetalers worden of Griekenland vertrekt uit de Eurozone.
In elk geval wordt pas een zeer bescheiden groei voor de Eurozone verwacht in de tweede helft van 2013 en dus zal tot die tijd de koers niet langdurig boven de 1,30 dollar komen te staan.

De druk op de euro lijkt vooralsnog voordelig uit te pakken voor de handel. De Eurozone realiseerde in augustus een handelsoverschot van 9,9 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Dat is het grootste overschot sinds de introductie van de euro. Nederland en Duitsland realiseren de grootste overschotten.
De Nederlandse agribusiness realiseerde in 2012 tot en met augustus een exportwaarde van 28,8 miljard euro, terwijl andersom voor 19,5 miljard aan agrarische producten is ingevoerd. Volgens het ING Economisch Bureau stimuleren de handelsoverschotten de economie en valt te hopen dat de euro zonder het uitbreken van een echte systeemcrisis verder terrein verliest.

Laatste reacties

  • Jaap 109

    Klopt mijn redenatie:
    Wanneer de inflatie in Amerika maar door gaat en men blijft maar geld bij drukken dan wordt de productie van landbouwproducten in Amerika alleen maar duurder lijkt mij (men moet steeds meer dollars betalen voor hetzelfde product). Uitgaande dat men voor de te exporteren producten alleen maar dollars ontvangt.

  • joannes

    Dat is toch zwak dat we voor de bedrijfstak een goede exportpositie hebben dankzij de wisselkoers. De investeringen worden niet anders! Er zijn alleen meer klanten en minder concurrenten wereldwijd. De verwerkers zijn geholpen door de wereld markt! Wat gebeurt er wanneer de euro gaat stijgen? Valt dan een deel van de exportmarkt weg? En...... wat heeft dat voor invloed op de opbrengst prijzen? Vooral wanneer je denkt aan bulk artikelen als kaas en varkensvlees!

Of registreer je om te kunnen reageren.