Home

Achtergrond 1 reactie

Beleggers pakken winst Dole Foods

Een verlaging van de Spaanse kredietstatus door beoordelaar Standard & Poor’s leidt tot overwegend negatief sentiment op de beurs. De agrarische grondstoffenmarkten ondersteunen de beurskoersen van de agribusiness ook even niet, zeker nu de oogstramingen in de VS zo uiteenlopen.

Opvallend is het kelderen van de beurskoers van Dole Foods, het grootste handelsbedrijf in groente en fruit ter wereld.

Aandeelhouders van de onderneming uit Californië blikken terug op een bijna een jaar durende achtbaanrit. Op 17 september maakte Dole Foods bekend voor 1,7 miljard dollar twee onderdelen te verkopen aan het Japanse handelshuis Itochu. De Japanners willen met de aankoop van de divisie voor verse producten in Azië en een divisie die wereldwijd verpakte voeding afzet, vooral hun risico spreiden en voet aan Chinese wal krijgen.

Voor Dole Foods betekent de deal voldoende cash om de problematisch hoge schuld af te bouwen. Dole Foods verwacht dat de verkoop ook jaarlijks 50 miljoen dollar aan operationele kosten bespaart. De verkoop van circa 2,5 miljard dollar omzet werd goed ontvangen op de beurs. In januari zweefde de koers van het bedrijf net boven de 8 dollar en na een korte opleving kwam de koers in juni wederom onder de 9 dollar. Vervolgens werd een inhaalrace ingezet die het aandeel tot boven de 14 dollar bracht, het hoogste niveau sinds de zomer van 2011. Beleggers pakten dus hun winst wat de ruim 12 dollar die nu wordt genoteerd verklaart.

Het aandeel Monsanto opende maandag op het hoogste niveau sinds 52 weken.

De producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen bracht vorige week teleurstellende kwartaalcijfers naar buiten. In het laatste kwartaal werd minder maiszaad en katoenzaad verkocht. Analisten verwachtten vergeefs dat het bedrijf uit Missouri de verwachting voor het fiscale jaar 2013 omhoog zou schroeven. Hoge grondstofprijzen dwingen tot areaaluitbreidingen in eerst Zuid-Amerika, en later ook thuismarkt Noord-Amerika. Lazard behoort tot een groepje banken die het advies aan klanten heeft gewijzigd van “kopen” naar “neutraal”.

Eén reactie

  • agratax2

    Waarom zouden boeren meer gaan zaaien? De oogst valt tegen dit jaar, maar dat betekent niet dat komend jaar weer een slechte opbrengst geeft. Zolang de huidige oppervlakte bij normale oogst genoeg geeft, waarom dan areaal uitbreidng? Om als boer je eigen glazen in te gooien? Hoe gek kan de financiële wereld het maken, leven de analisten zo'n andere wereld?

Of registreer je om te kunnen reageren.