Home

Achtergrond

ADM levert in door kredietzorgen

De Europese beurzen kwakkelen en de Dow Jones Index van grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS noteerde dinsdag de scherpste daling sinds juni.

Het besef dat Duitsland ook geraakt wordt door de crisis en zelfs in China de groei tegenvalt, zorgt voor pessimisme over de hele linie. Er is dan op de beurs momenteel ook geen duidelijk verschil tussen toeleveranciers van boeren en voedingsproducenten.

Van de 25 bedrijven op de Boerderij Index daalden 18 bedrijven op weekbasis in beurswaarde. De scherpste daling is zichtbaar bij Archer Daniels Midland (ADM). De Amerikaanse handelsonderneming en voedingsproducent is in een dure overnameslag verwikkeld. Het bedrijf wil voor ruim 2,7 miljard dollar in cash het Australische Graincorp overnemen. De aandelen Graincorp zijn sindsdien met enkele tientallen procenten in waarde gestegen.

Volgens analisten van Deutsche Bank vrezen aandeelhouders van ADM een biedingsstrijd. Voor Graincorp, dat een sterke positie inneemt op Aziatische markten met vooral tarwe, zou ook interesse zijn van Aziatische handelshuizen Wilmar en Noble en het Franse Louis Dreyfus.
Hoewel ADM een Mexicaanse verwerker van maismeel verkoopt voor enkele honderden miljoenen dollars, bestaat een reëel gevaar dat het kredietwaardigheidsoordeel voor ADM wordt verlaagd, aldus kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor’s. Het aandeel ADM staat nu onder de 27 dollar, het laagste niveau sinds 5 september.
Het aandeel Syngenta zit wel in de lift. De Zwitserse producent van agrochemicaliën en zaaigoed noteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers en is volgens de financiële topman John Ramsay nog in de positie een grote overname te doen. In het afgelopen kwartaal deed het bedrijf voor 750 miljoen dollar aan overnames, eigenlijk zonder met de ogen te knipperen. Het aandeel beweegt rond een waarde 50 procent hoger dan in oktober 2011. Monsanto verloor juist beurswaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.