Home

Achtergrond

Zorgen over weer beheersen graanmarkt

De graanmarkt is een zorgenmarkt geworden. Tot vorige week waren het vooral de berichten over droogte in Zuid-Amerika die de stemming op de markt bepaalden. De graanmarkt werd deze week opgeschrikt door nog meer weerberichten.

Het noordelijke halfrond beleeft een zachte winter. In de VS, Rusland en Oekraïne heeft het nauwelijks gesneeuwd. Als Koning Winter alsnog van zich doet spreken, is het gevaar op uitwintering erg groot. Een sneeuwlaag beschermt de tarwe. Zonder sneeuw vriezen de planten kapot bij strenge vorst.

Ook in de EU ligt de tarwe er onbeschermd bij. Je ziet op de termijnmarkt dan ook dat kopers en verkopers alleen op de korte termijn zaken doen. Het tekent de onzekerheid op de graanmarkt.

Op de fysieke markt neemt het aanbod toe. De HPA-tarwenotering stond 13 december nog op 187 euro per ton. Deze week noteert het HPA 202 euro. Door de prijsstijging zijn telers geneigd meer tarwe af te leveren.

Verder wachten analisten gespannen op de prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) van vandaag. Eerdere USDA-rapporten hadden veel invloed op de graanprijzen, omdat voorraden en producties onverwacht werden bijgesteld.

Door de onzekerheid weten handelaren niet of ze moeten inschrijven op de TRQ-quota, waarbij 1,3 miljoen ton tarwe zonder heffing kan worden ingevoerd in de EU. Weinig inschrijvingen duidt erop dat tarwe in de EU goedkoop is ten opzichte van de wereldmarkt. Veel belangstelling geeft aan dat de EU te duur is.

Prognose: de markt is onzeker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.