Home

Achtergrond

Zorgen om Spanje duwen euro verder omlaag

De Spaanse regio Valencia had deze week de centrale overheid in Madrid nodig achterstallige betalingen aan Deutsche Bank te doen, schrijft krant El País.

Spaanse financiële zwakte duwt de waarde van de euro ten opzichte van de meeste andere munten omlaag. Een euro is nu $ 1,29 waard en £ 0,83. In beide gevallen was de waarde van de euro niet zo laag sinds januari 2011. Tegenover de Japanse yen is het laagste niveau aangetikt sinds elf jaar. In de laatste zes maanden is de waarde van de euro 5 procent afgenomen, wat de export van de agribusiness bevordert.

De zorgen in de Eurozone zijn overigens niet beperkt tot Spanje. De grootste bank van Italië, het Milanese Unicredit, maakte tot verrassing van beleggers bekend door middel van een nieuwe uitgifte van aandelen 7,5 miljard euro aan te willen trekken. Tenslotte heeft de Griekse regeringswoordvoerder de mogelijkheid van een Grieks vertrek uit de Eurozone hardop uitgesproken. Het betreft mogelijke en onderhandelingstactiek, maar een ongecontroleerd Grieks vertrek kan als een sneeuwbal door het financiële systeem rollen.

Banken zullen in dat scenario moeten accepteren dat Griekenland, dan gewapend met een zwakke drachme, een groot deel van de schulden niet meer kunnen terugbetalen. Vooral Franse banken hebben geld geleend aan Griekenland, maar als zij in de problemen komen, dan ook andere banken in de Eurozone. Het gevolg: een kredietcrisis waarbij kapitaal onvoldoende naar het bedrijfsleven stroomt en dus de economie verder krimpt.

Geluk bij een ongeluk is dat in elk geval exporteurs kunnen profiteren van een ’goedkope euro’, al kon de zwakte van de euro in de laatste jaren de agrarische export niet scherp doen groeien. Bovendien is de inkoop van grondstoffen als graan, soja en olie op de wereldmarkt vaak in dollars geregeld, waardoor transport en verwerkers de rekening hoger oploopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.