Home

Achtergrond

Weer en geruchten beheersen graanmarkt

De graanmarkt wordt sinds begin januari beheerst door droog weer in Zuid-Amerika. Deze week wordt de markt ook nog eens gestuurd door geruchten over mogelijke exportverboden van Rusland en Argentinië.

De weersvoorspellingen houden het erop dat er nog steeds te weinig neerslag valt in Argentinië en het zuiden van Brazilië. Daardoor oogsten beide landen minder mais en soja. In Argentinië ging al eenderde van de maisoogst verloren.

De geruchten gaan over de waarschijnlijkheid dat Argentinië en Rusland beperkingen gaan opleggen aan hun graanexport. Argentinië oogst minder mais en soja. Rusland heeft de laatste maanden enorm veel graan geëxporteerd. Zoveel, dat een tekort in het binnenland dreigt.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Argentinië een exportverbod gaat instellen. Het land heeft de inkomsten uit de exportheffingen en de buitenlandse deviezen hard nodig.

Voor Rusland is het een ander verhaal. Het land heeft weliswaar een enorm goede graanoogst gehad van zo’n 94 miljoen ton. Maar sinds begin juli is al bijna 20 miljoen graan geëxporteerd. De Russische vraag naar veevoer is groot. Daardoor stijgen de binnenlandse graanprijzen. De overheid heeft al gezegd dat de export niet boven de 25 miljoen ton mag uitstijgen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt dat maximum binnenkort bereikt.

Aangezien de graanvoorraad op de wereld beperkt is tot een week of tien, reageert de markt heftig op dit soort geruchten. En dat maakt de markt weer interessant voor speculanten. Die zien hun kans schoon.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.