Home

Achtergrond 480 x bekeken

Suikerprijs sluit 2011 vrij stabiel af

De suikerprijs heeft 2011 vrij stabiel afgesloten. Op vrijdag 30 december noteerde suiker op de termijnmarkt in Londen 602 dollar per ton.

De laatste weken van december schommelde de prijs tussen 599 en 612 dollar. Eind oktober noteerde suiker in Londen echter nog boven de 700 dollar per ton. Maar de vooruitzichten voor de suikeroogst werden in grote delen van de wereld steeds hoger ingeschat. Dat zette de prijs onder druk.

Op 13 juli dit jaar noteerde het eerstaflopende suikercontract in Londen nog een recordprijs van $ 876,30 per ton. Maar toen had de wereld nog te maken met een groot tekort aan suiker. Door tegenvallende oogsten waren de wereldwijde suikervoorraden sterk gekrompen. Bovendien waren de verwachtingen dat de bietenoogst in de EU zou tegen vallen door droogte. Maar de bieten hebben zich goed hersteld nadat het begin juli begon te regenen. De EU produceert naar verwachting 18,1 miljoen ton suiker tegen 15,3 miljoen ton vorig seizoen.

Ook in andere landen zien de oogstprognoses er goed uit, zoals in India en Rusland. In Rusland wordt naar schatting ruim 60 procent meer suiker geproduceerd, nadat de bietenoogst vorig jaar mislukte vanwege droogte. India, na Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld, verwacht een productiestijging van bijna 20 procent. Daar staat tegenover dat Australië en de Filipijnen de productie zien dalen. Dat geldt ook voor Brazilië, de grootste suikerproducent ter wereld. De suikerprijs wordt verder ondersteund doordat China veel suiker blijft kopen op de wereldmarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.