Home

Achtergrond

Suikerprijs daalt door grote productie

De suikerprijs staat onder druk. Op de termijnmarkt in Londen bereikte het maartcontract vorige week dinsdag met 657,70 dollar (€ 499,16) het hoogste niveau van dit jaar. Maar vorige week daalde de suikernotering gestaag.

Maandag sloot het maartcontract in Londen op 634,20 dollar (€ 481,33) per ton witsuiker. Gisteren steeg de notering weer iets.

De suikerprijs liep op in de eerste weken van dit jaar omdat China veel suiker importeert. Bovendien produceert Mexico minder suiker. De prijsstijging is opmerkelijk, omdat de wereld dit seizoen meer suiker produceert dan verbruikt. Analisten verwachten een recordproductie van 173 miljoen ton, terwijl het verbruik uitkomt op 166 miljoen ton.

Sinds een week daalt de prijs dan ook. Brazilië produceert meer suiker dan gedacht. Thailand produceert zelfs een record aan suiker. Bovendien overweegt India extra suiker te exporteren om de voorraden binnen de perken te houden. Opslag van suiker kost geld. Ook de EU en Rusland hebben veel meer suiker geproduceerd dan in andere jaren.

De prijs op de termijnmarkt daalt ook doordat speculanten hun posities verzilveren. In de week tot 24 januari steeg het aantal netto-longposities van speculanten op de suikertermijnmarkt in New York met 60 procent, volgens de beurstoezichthouder CFTC. Het CFTC berekent de netto-posities door de long-posities, waarbij speculanten rekenen op een prijsstijging, af te trekken van de short-posities, waarbij ze hopen op een prijsdaling. Winstnemingen drukten de suikerprijs weer naar beneden.

Prognose: dalende prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.