Home

Achtergrond

Stiller, steeds maar stiller

Sialto Eskes heeft zijn akkerbouwbedrijf verkocht. Dat deed hem veel pijn. Nu is hij als vrijwilliger actief om boeren met problemen bij te staan. Praten helpt, weet hij uit eigen ervaring.

Hij heeft het zelf allemaal meegemaakt. De rekeningen komen binnen, maar kunnen niet meer worden betaald. Op een gegeven moment maakt hij de enveloppen niet eens meer open. Hij voelt zich mislukt; collega-boeren redden het wel, maar hij kan de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Hij niet, de rest van de wereld wel, zo lijkt het. Alleen aan een goede vriendin kan hij zijn zorgen kwijt.

Zij is het die de knuppel in het hoenderhok gooit. ’Sialto, als ik met jou praat, hoor ik alleen maar klagen. Stop met je bedrijf, want er is meer in het leven dan de boerderij.’
Sialto Eskes neemt het advies serieus. Maar dat doet wel pijn, veel pijn.

Hij is inmiddels verhuisd van de Noordoostpolder naar het Overijsselse Paasloo. Hij verricht werkzaamheden voor de gemeente Steenwijkerland. Aan hem de taak om wandelpaden in de Kop van Overijssel aan elkaar te knopen zodat er een aantrekkelijk netwerk van routes ontstaat. Betaald werk, en nog belangrijker, hartstikke leuk werk, zegt hij. Het is voor hem een openbaring dat hij ook andere dingen kan doen dan ploegen en zaaien.

Daarnaast is hij als vrijwilliger actief voor de organisatie Zorg om Boer en Tuinder (ZOB), de organisatie die hulp biedt aan boeren en tuinders die met tegenslagen kampen. Op financieel gebied bijvoorbeeld. Of er zijn problemen in de maatschap, soms in het huwelijk.

Eskes is geen psycholoog, geen jurist, laat staan fiscalist. Maar hij kan wel luisteren. En af en toe reageren, in het gesprek zijn eigen ervaringen op tafel leggen. Niet dat hij overal een oplossing voor heeft, zeker niet, maar een gesprek kan wel openingen bieden, is zijn ervaring. Boeren komen soms in een vicieuze cirkel terecht, ze gaan maar door met zaaien en oogsten, met insemineren en melken, snoeien en plukken. Worden stiller, steeds stiller.

Vrijwilligers van de ZOB kunnen die cirkel doorbreken, zegt Eskes. Vooral omdat ze het zelf allemaal hebben meegemaakt. Dat schept een vertrouwensband. Want welke hulpverlener kan nu uit eigen ervaring meevoelen wat het is als jouw koeien in een veewagen over de dam worden afgevoerd, jouw landbouwmachines geveild?

De club van Eskes zoekt de publiciteit. De vrijwilligers staan klaar, maar nog te weinig ondernemers in nood durven de telefoon te pakken, zegt hij. Daarom wil hij graag geïnterviewd worden. Al is er maar één lezer die belt, dan is hij al tevreden. Hij heeft er weinig moeite mee om zijn eigen geschiedenis op tafel te leggen. Hij had een klein akkerbouwbedrijf, werd later biologisch boer. De opbrengstprijzen gingen rond de eeuwwisseling steeds verder omlaag. Hij kreeg lichamelijke klachten en nam een werknemer in dienst. De financiële problemen werden groter en groter.

Hij heeft een paar jaar te laat besloten om zijn bedrijf te beëindigen, zegt hij achteraf. Dat heeft hem veel geld gekost, want de grondprijs ging in de jaren dat hij wegliep voor de problemen fors omlaag.

Het is gegaan zoals het is gegaan, zegt Eskes. De geschiedenis is toch niet terug te draaien. Maar hij heeft er wel van geleerd dat het beter is om je problemen te delen. Een gesprek leidt tot bewustwording, tot zelfkennis en vervolgens tot actie. Boeren en tuinders kunnen ontzettend veel, zegt Eskes, en dat verdwijnt niet als het bedrijf is verkocht.

Eskes stelt af en toe een vraag, probeert ervoor te zorgen dat partners begrip voor elkaars situatie krijgen. Dat laatste is niet gemakkelijk, want vrouwen zijn opener, geven makkelijker toe dat zij er geen gat meer in zien, nemen ook eerder het initiatief om hulp te vragen. De vrouw loopt dan een stap voor op haar man. Kort door de bocht, vrouwen praten, mannen slaan dicht, zegt Eskes. Dat verschil is vast genetisch bepaald en speelt vaak een belangrijke rol in de zoektocht naar een nieuw perspectief. Hij kan dan als intermediair fungeren, omdat hij de opstelling van de man heel goed begrijpt. Hij was zelf zo’n man.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.