Home

Achtergrond

Stagnerende afzet houdt uienmarkt flauw

Het is rustig op de uienmarkt, te rustig. Voor de sorteerders is de vraag veel te klein afgezet tegen hun verwerkingscapaciteit.

Er is momenteel een weekexport van 15.000, hooguit 20.000 ton. De klad zit er enigszins in op de verre bestemmingen en het is de vraag hoelang Afrika (Senegal) nog flinke volumes Nederlandse uien afneemt.

Polen heeft ruim voldoende eigen uien en ook Rusland is niet aan de markt. Er komt geen nieuwe afzet bij. Om aan het werk te kunnen blijven bieden sorteerders uien goedkoop aan. De baalprijs à € 4,75 tot € 5,00 staat onder druk en komt op een niveau dat nog onder hun verwerkingskosten ligt.

Inkoop is geen pretje. Telers zijn niet happig op meegeven van goede uien voor nóg minder dan de zeer lage beursnoteringen. Een gevolg is inkoop van net iets goedkopere, maar te slechte uien. Dat leidt tot klachten. De uien hebben meer tarra dan vorig jaar, een onaangename verrassing. Al verwachtte men aan het einde van een grillig groeiseizoen kwaliteitsproblemen, na het rooien leek er weinig aan de hand.

De uien hebben echter grote ziektedruk gehad en zijn na een zeer natte periode ingeschuurd. Het waren er véél. Omdat ze toch niet veel zouden opleveren is uit kostenoverweging dikwijls niet goed gedroogd, met alle gevolgen van dien.

Prognose: stabiel laag

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.