Home

Achtergrond

Slechte ui bederft toch al zwakke markt

Voor goede kwaliteit uien is de interesse momenteel redelijk tot goed. De teler kan prijzen van 2,5 tot 3 euro per 100 kilo realiseren.

Helaas zijn dergelijke partijen met een tarrapercentage van 8 procent met een lantaarn te zoeken.

De in overvloed voorkomende slechte kwaliteit wordt veroorzaakt door een combinatie van problemen. Wat zich vooral veel voordoet is koprot (botritis) en/of erwinia, die steevast bij de onderzijde begint. Dit is het gevolg van verstikking door overvloedige regenval en daarna nog eens beschadiging tijdens het met name het rooien en het opladen. De omstandigheden tijdens de rooiperiode zijn niet bepaald ideaal geweest, bovendien is er dikwijls gebruik gemaakt van zwaar materieel.

Anders dan vorig seizoen, toen er sprake was van veel kaalvallende uien, is de achteruitgang niet direct te constateren. Het gaat om een voor de sorteerder uiterst vervelende tarra. Het bederf is inwendig, vanaf de tweede rok van de ui.

Het leidt tot klachten bij de afnemers, vooral bij export naar Midden-Amerika en het Verre Oosten. Boeren houden goede uien bij de huidige prijzen vast, wat dit probleem nog verergert. Op termijn lijken er aanzienlijke hoeveelheden Nederlandse uien ongeschikt voor export.

Prognose: stabiel lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.