Home

Achtergrond

Slachtkoeien goed weg in Leeuwarden

De handel in slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden liep gisteren goed door.

Slachtkoeien van de R- en O-kwaliteit noteerden een stuiver meer. Ook de notering van de worstkoeien werd met 5 cent verhoogd. De aanvoer lag op 492 runderen. Vorige week werden er 538 runderen aangevoerd.

De prijsstijging kwam voor een aantal handelaren onverwacht. Naar verluidt stonden de prijzen wat onder druk. Vorige week werden de noteringen van worstkoeien nog met een stuiver verlaagd. Duidelijk is dat de vraag naar slachtkoeien goed is en het aanbod beperkt. Ook de rechtstreekse aanvoer zou tot nu toe niet overdreven groot zijn. Melkveehouders lijken hun koeien nog goed te kunnen gebruiken voor de productie van melk.

De verwachting is dat de prijzen komende week stabiel blijven. Wel worden de ontwikkelingen rondom het Schmallenberg-virus met argusogen gevolgd. Een eventueel exportverbod voor runderen zou de prijzen snel onder druk kunnen zetten. Rusland heeft aangekondigd de grenzen voor kleine herkauwers te sluiten. Over de runderen is nog met geen woord gerept. Ook andere landen volgen de situatie in Nederland op de voet. Duidelijk is dat meer exportbeperkingen op de loer liggen.

Prognose: prijzen stabiel

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.