Home

Achtergrond

Schmallenberg-virus: grote onbekende

Het kleine Duitse dorpje Schmallenberg had in november 2011 de primeur: daar werd bij runderen een nieuw virus aangetroffen, dat het Schmallenberg-virus is gaan heten. Een maand later bleken ook lammeren en volwassen koeien in Nederland besmet.

Nog later bleken geiten besmet en nu zijn er twee kalveren gevonden met het virus. Een overzicht van wat we weten over het virus.

Omdat het een nieuw virus betreft, is er nog weinig over bekend. Het lijkt volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op een ziekte die veel voorkomt bij herkauwers in Azië en Australië. Het Schmallenbergvirus veroorzaakt misvormd geboren lammeren bij schapen. Volwassen runderen die besmet raken, hebben korte tijd last van diarree, koorts en verminderde melkproductie, maar knappen na een tijdje weer op. De kans op infectie bij mensen is heel erg klein, maar kan niet worden uitgesloten.

Waarschijnlijk geven knutten, een soort muggen, de ziekte door van dier op dier. Die insecten zijn in de winter niet actief. De overheid denkt daarom dat de dieren die nu misvormde lammeren of kalveren baren waarschijnlijk al in de zomer van 2011 besmet zijn geraakt.

De overheid test op het virus met methode die alleen gedaan kan worden bij dieren die ziek zijn en waarbij het virus in het bloed zit. Die periode is kort en de meeste dieren die in de zomer besmet raakten, zijn daarom nu virusvrij.

De misvormd geboren dieren kunnen wel worden getest. Er wordt nu een aanvullende test gemaakt, die de antistoffen kunnen zien die dieren kweken als ze het virus hebben gehad. De overheid verwacht dat als die test er is, blijkt dat er meer bedrijven besmet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.