Home

Achtergrond

Ruwvoer duur, lagere bostelprijs bij vochtige krachtvoeders

Er zijn veel voeraardappelen op de markt als gevolg van de situatie op de aardappelmarkt. Daar heeft in de afgelopen maanden overmatig aanbod van fritesgeschikte aardappelen de prijzen gedrukt naar een dusdanig laag niveau dat afzet via alternatieve kanalen de moeite waard is geworden.

Denk aan de zetmeelindustrie. Het ging echter veel om slechte kwaliteit. Voor voederdoeleinden zijn deze aardappelen pas geschikt na schonen.

De telersbeurs Leeuwarden verlaagde de notering voeraardappelen vrijdag wel met 50 cent per 100 kilo, maar alleen aan de onderzijde. Geschikte (GMP+) voeraardappelen zijn in de afgelopen twee weken juist iets duurder geworden. Nu de meeste probleempartijen van de aardappelsector weggewerkt zijn gaat de druk van de ketel. De telers ontvangen 2 euro per 100 kilo. In de fouragehandel geldt circa 35 euro per ton. De invloed van veel aangeboden mindere tot ronduit slechte kwaliteiten zorgt ook voor zeer grote prijsverschillen in aardappelsnippers.

Bierbostel is vorige week wat goedkoper geworden (10 cent per procent drogestof), om het niveau beter in verhouding te brengen met de voederwaardeprijs. De vraag naar bostel is goed en het aanbod niet bijster overdadig. Stro en hooi zijn zeer beperkt leverbaar, met stabiel hoge prijzen. Ingekuilde snijmais kost 60 tot 65 euro per ton.

Van de tarwegistconcentraten is Grain Pro in prijs verhoogd naar € 1,90 per procent drogestof.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.