Home

Achtergrond

Rustige markt voor fritesaardappelen

Volgens voorlopige gegevens van het Potato Info Centre van de Nederlandse Aardappel Organisatie over december heeft de verwerkende industrie in december 268.500 ton aardappelen verwerkt.

Dat is 19.300 ton minder dan in december vorig jaar. Ten opzichte van november is het ook minder: 20.000 ton.

Men spreekt over voorlopige cijfers, het is niet vreemd als er straks een bijstelling komt, want de verwerkende industrie heeft in december flink doorgedraaid, niet gehinderd door ongunstig vallende feestdagen. De verwerkte hoeveelheid leverde 104.500 ton frites en andere voorgebakken producten op en ook nog eens 37.200 ton overige aardappelproducten. Het verwerkte volume is ten opzichte van de opbrengst aan aardappelproducten slechts weinig gewijzigd. Dat is in tegenspraak met de verwachting aan het begin van het seizoen, na de rooiperiode. Alleen het formaat is heel geschikt.

De kwaliteit heeft zich gemanifesteerd als slechts redelijk tot matig. Dat geldt in het bijzonder voor de wijze waarop de aardappelen zich hebben gehouden in opslag. Na een periode met veel problemen in de bewaring (vooral rot) stabiliseert het, dat zeker wordt gesteund nu het wat kouder wordt. Zodra de temperatuur weer oploopt, gaat in vooral de Belgische bewaring nog meer druk komen van partijen die weg moeten.

De industrie kan zich momenteel goed redden met contractleveranties en meegeleverde overproductie. Zodra men de vrije markt op moet, trekt de prijs aan. Op de termijnmarkt is het erg rustig, men wacht af.

Prognose: stabiele prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.