Home

Achtergrond

Richting ver te zoeken op zuivelmarkt

Echt richting op de zuivelmarkt is er nog steeds niet. De Fonterra-zuivelveiling van begin deze week sloot op zich positief af, maar een duidelijke tendens is er niet uit af te leiden. Of het moet zijn dat iedereen zich vooral voor de korte termijn blijft indekken.

In Europa blijft het ook zoeken naar richting. Een geluk is dat de dollarkoers laag blijft tegenover de euro, al werd de euro de laatste dagen iets sterker.

De beweging in de zuivelmarkt lijkt vooral te zitten bij de kazen – waarvoor de prijzen iets verder lijken weg te zakken – en bij de weipoeder en mageremelkpoeder voor veevoer. De laatste twee prijsdalingen zijn gunstig nieuws voor de vleeskalverhouderij. Weipoeder was tot begin vorige week weer extreem duur aan het worden, maar opeens daalde de prijs met zo’n 70 euro per ton. Door de dure weipoeder in het voorbije jaar is de kalvermelkindustrie weer iets meer gebruik gaan maken van gedenatureerde melkpoeder en van producten als weipermeaat.

De prijs van boter en ook van room blijft relatief stabiel en ook laag.

Op de spotmarkt voor rauwe melk kwam iets meer beweging. Er werd meer product gevraagd, maar de prijzen blijven globaal gelijk. Het aanbod is groot. Dat komt ook doordat de melkaanvoer de laatste weken onverwacht hoog is. Bij FrieslandCampina is de sterk opgelopen en enkele miljoenen kilo’s boven vorig jaar. De kans bestaat dat door omschakeling van veel supermarkten op weidemelk voor ook het huismerkproduct er wel meer segmentering in de spotmelkmarkt komt.

Prognose: globaal gelijke prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.