Home

Achtergrond

Rente lager door ontspanning

De Europese Centrale Bank (ECB) wist met maatregelen het vertrouwen tussen de banken te verhogen.

Een nieuwe geldinjectie en minder strikte eisen aan banken zorgen voor voldoende liquiditeit bij banken. Dat deed zich voelen in de Euriborrente. De driemaands Euribor daalde meer dan 0,05 procent naar 1,195 procent. Ook voor kortere en langere periodes was een daling zichtbaar.

Inflatiecijfers over december in de eurozone tonen een lichte daling. Het percentage van 2,7 procent is nog boven het doel van de Europese Centrale Bank (ECB), maar de verwachting is dat het een verdere daling inluidt naar 2 procent inflatie. En dat maakt een renteverlaging door de ECB mogelijk.

Een verlaging van de rente bleef vorige week uit in de eerste ECB-vergadering van 2012, maar analisten mikken op een verlaging van de rente in maart.

Rente is door pensioenproblemen de meest besproken graadmeter van de economie.

Prognose: lichte daling Euribor

Of registreer je om te kunnen reageren.