Home

Achtergrond

Rente blijft verder dalen

De daling van het Euribor-rentetarief van de laatste weken kan goed doorzetten. De inflatie is in december voor het eerst in vijf maanden gedaald van 3 tot 2,8 procent.

ABN Amro verwacht dat de inflatie tot ’duidelijk onder de 2 procent’ zal dalen. Een lagere inflatie schept meer ruimte voor de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente die het berekend aan banken te verlagen. Die vertalen dit deels door aan elkaar, wat resulteert in een lager Euribor-tarief. De Euribor geldt vaak als referentie bij leningen.

De Euribor met een looptijd van drie maanden staat momenteel op een relatief laag niveau van 1,30 procent. In ’normaal’ economisch weer zou het rentetarief toch duidelijk boven de 3 procent liggen. De Britse bank Barclay denkt dat ECB de rente van het huidige niveau van 1 procent kan terugbrengen naar 0,5 procent, wat inhoudt dat ook de Euribor kan zakken richting de 1 procent.

Prognose: Euribor blijft dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.