Home

Achtergrond

Prijzen op koeienvleesmarkt groeien naar elkaar toe

Sinds begin 2011 zijn de rundvleesprijzen flink gestegen. Vooral de prijzen van het goedkopere vlees zijn omhoog gegaan. De oorzaak is het krappe aanbod van dieren.

Koeienvlees is sinds begin vorig jaar steeds duurder geworden. Afgemolken melkkoeien gaan niet meer hoofdzakelijk weg voor gehakt en snippers. De slachterijen die koeien daar nog wel voor wegdoen, redden het op termijn niet, zegt een grote vleeshandelaar.

Rundvlees (en dus ook het goedkopere slachtkoeienvlees) is steeds duurder geworden. Bij de slachtkoeien werd vooral de onderkant van de markt (P-kwaliteit en ’worstkoeien’) duurder.
De prijsstijgingen hebben verschillende oorzaken. Eind 2010 was daar het bericht dat de EU voor het eerst sinds vele jaren weer stierenvlees naar Turkije mag exporteren. De Turkse markt had lang dichtgezeten vanwege BSE-uitbraken in de EU.

Sinds de heropening van de Turkse markt, gingen vanaf november 2010 tienduizenden tonnen stierenvlees daarheen. Lopende 2011 daalden de exporten iets, maar nu trekt de Turkse markt weer aan. Deze export zorgt voor een flinke opschoning van de rundvleesmarkt in de EU.

Daarbij komt dat de import van Zuid-Amerikaans rundvlees al enkele jaren veel beperkter is. Door de snelle economische ontwikkeling, consumeren vooral Brazilianen meer rundvlees op de eigen markt. Ook de stevig toegenomen melkproductie in de EU, in combinatie met de hoge melkprijzen in 2011, speelt een rol. Melkveehouders houden meer vee vast. In mei 2011 werd een voorlopig record bereikt, met een kiloprijs van € 2,75 voor P-kwaliteit koeien. Dat was net onder het record van 2008 (€ 2,80).

Koeienvlees is behoorlijk duurder geworden, maar de prijselasticiteit is niet oneindig. Voorlopig echter is de vraag naar rundvlees in de EU groter dan het aanbod. Dat betekent dat verwerkers rekening moeten houden met blijvend duurdere grondstof. Dat geldt niet voor het hele aanbod. Het duurdere vlees stijgt gemiddeld minder in prijs dan het goedkopere, waardoor de prijzen naar elkaar toe groeien. Gemiddeld stijgt echter de prijs.

De verwachting is dat deze situatie wel even zo blijft, zeker als China Europees rundvlees gaat kopen. Die situatie lijkt aanstaande. Onlangs kregen zes Poolse slachterijen als eerste toestemming voor export. Voor vleesverwerkers lijken het mooie tijden, maar zij moeten ook hun best doen om elk stukje koeienvlees maximaal tot waarde te brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.